Стотици хора от Ямбол и цялата страна дойдоха в археологическия

...
Стотици хора от Ямбол и цялата страна дойдоха в археологическия
Коментари Харесай

В Кабиле направиха възстановка на древен тракийски ритуал за посрещане на слънцето

Стотици хора от Ямбол и цялата страна пристигнаха в археологическия резерват „ Тракийски и древен град Кабиле “, с цел да се заредят с силата на първите утринни лъчи и да бъдат очевидци на възстановка на античен тракийски обред по посрещане на слънцето.

Всичко стартира още преди изгрева на слънцето с танц на жриците в подножието на Зайчи връх. Ритуално факелно шествие поведе публиката до върха, където е светилището на Великата богиня-майка Кибела. „ От скалите, увенчаващи върха, траките, които са живеели в региона, са следили изгрева. През второто хилядолетие те са изсекли в скалите два траншеи, които се пресичат на кръст. Отличните им познания за придвижването на слънчевия диск се виждат от точната ориентировка на източната траншея по посока на изгрева на слънцето тъкмо в деня на лятното слънцестоене. Първите лъчи влизат в прореза в скалите и огряват към този момент мощно ерозиралия релеф на Кибела “, описват археолозите.


Събитието по случай лятното слънцестоене се провежда само на това място в цяла България от Регионален исторически музей – Ямбол. Най-старата маза в Южна България „ Вила Ямбол “ също се включи като даде своите виновност, кръстени на античния тракийски град Kabile. Участие в събитието взеха и възпитаници от Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм. Заедно с виното Kabile, младежите сервираха особено приготвена от тях „ слънчева храна “.


„ Нашето вино носи името на античния тракийски град Кабиле и това не е инцидентно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките и богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна мощ зад всяко вино, създадено през последните 4000 години в ямболския район. Затова на етикета на бутилките е точно тя “, разясниха от „ Вила Ямбол “. Според винарите – точно традициите и мощната връзка с тях е основна причина да се вършат вкусни и висококачествени виновност. Марката Kabile е измежду най-награждаваните родни виновност на открито, а тази година към нея ще бъдат пуснати и три нови запаси.


Писмени свидетелства категорично акцентират, че за разлика от елините, траките не разреждат виното с вода. За траките виното било нещо божествено, неизменима част от техните магични ритуали, питието, което ги доближавало до Бога. Нещо повече – макар, че вино се е пиело в целия античен свят, тракийското било извънредно качествено.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР