Стотици хора месеци наред чакат без резултат решения на ТЕЛК-Русе.

...
Стотици хора месеци наред чакат без резултат решения на ТЕЛК-Русе.
Коментари Харесай

"Умират, нямат никакви доходи": Заради липса на лекари - стотици хора са без решения на ТЕЛК-Русе

Стотици хора месеци наред чакат без резултат решения на ТЕЛК-Русе. Това ги оставя без приходи, до момента в който чакат документите си. Здравните институции признават, че има закъснение поради липса на лекари.

Петя Иванова е онкоболна с съпътстващи болести. Подала е документи за възобновяване на ТЕЛК-а си още преди девет месеца.

„ Няма пенсия, няма пари, няма приходи. Аз съм с 80% % ТЕЛК. Картончето за паркиране също изтича с датата на ТЕЛК-а, аз не мога да ходя. Ако нямам брачен партньор, аз съм на произвола. Хората с невисок обществен статус умират, нямаш никакви приходи “, разяснява тя.

Обяснението е заетост на комисиите и липса на експерти

В сходно състояние са близо 2000 души, които чакат решенията на двете комисии в Русе.

„ Нерви хабиш, вървиш, молиш се като бедняк. Никой не желае да е болен, никой, най-много децата ни да бъдат заболели “, споделя Веселка Карагьозова, баба на дете със специфични потребности.

Малко и пренатоварени лекари и от ден на ден искащи да бъдат освидетелствани, бавят работата на комисиите.

„ Специалистите по вътрешни заболявания са доста малко. Това е една необятна компетентност, която съвсем към този момент никой не желае да специализира, непосредствено минават в тесните специалности “, споделя Иван Иванов, изпълнителен шеф на УМБАЛ " Канев " -Русе.

Задържани са 7 души при спецакция в столицата

„ Да се разкрият малко повече ТЕЛК-ове в държавните и в общинските лечебни заведения за болнична помощ - както е в доста страни, да се освидетелстват единствено хора, които са в трудоспособна възраст “, желае доктор Чавдар Вълчев, шеф " Медицински действия " в РЗИ-Русе.

От болничното заведение в Русе търсят разновидности да привлекат още лекари в ТЕЛК посредством възнаграждение, само че все още искащи за това няма.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР