Стотици хиляди войници през следващите години трябва да се присъединят

...
Стотици хиляди войници през следващите години трябва да се присъединят
Коментари Харесай

Полша събира най-голямата армия срещу Русия

Стотици хиляди бойци през идващите години би трябвало да се причислят към редиците на полската войска, а още повече поляци – да преминат особено военно образование. За всичко това Варшава отделя невиждани за страната пари. Разбира се, протичащото се изяснява със събитията в Украйна, само че това е единствено върхът на айсберга. Всъщност полските упоритости отиват доста по-далеч.

Варшава е извънредно загрижена за събитията, които се случват в Украйна. И освен тъй като съветските въоръжени сили учтиво нулират милиардите долари, които Полша похарчи за образованието на украинския хайлайф и привличането на Украйна в своята сфера на въздействие. Факт е, че неизбежната победа на Русия в украинската специфична интервенция се приема като внезапно увеличение на рисковете на Полша.

Отечеството ще бъде предпазено

Според някогашния полски министър на защитата Богдан Клих Украйна е била един тип буфер за сигурност за страната му. „ Ако Кремъл успее, броят на враждебните граници на Полша може да се усили от една на три: Русия, Беларус и Украйна. Опасността спорът да стигне до източния фланг на НАТО е действителна. Трябва да се оправим с тези опасности за сигурността в този момент “, споделя Рей Войчек, някогашен боен аташе в посолството на Съединени американски щати във Варшава.

И с цел да отстрани тези опасности (поне това е формалната причина), Варшава стартира огромна промяна на своите въоръжени сили. На 18 март президентът Дуда подписа Закона за защитата на отечеството, който допуска внезапно увеличение на числеността на полската войска. „ Законът ни дава опция да разтеглим в допълнение въоръжените сили във всички аспекти “, сподели военният министър Блашчак.

Конкретно законът, да вземем за пример, планува внезапно увеличение на финансирането за армията. „ Ситуацията на изток изисква увеличение на разноските за защита. 3% от Брутният вътрешен продукт през идната година става действителност. Освен това се появява нов механизъм за финансиране, като да вземем за пример Фонда за рационализация на въоръжените сили. Всичко това ще докара до доста осезаемо нарастване на разноските, съгласно нашите оценки, това ще бъдат спомагателни 20 милиарда злоти (почти 4,8 милиарда долара)”, изясни полският заместник-министър на защитата Войчех Скуркевич.

Освен това се чака растеж на материално-техническата база. През 2019 година полските управляващи подписаха съглашение за доставка на ракетни и артилерийски системи с обхват до 300 км (те ще бъдат доставени на войските през 2023 г.), а през 2020 година за закупуването на американски изтребители Ф-35 - „ най-модерният аероплан в света “, както ги назова полският министър на защитата. Освен това се водят договаряния за продажбата на 250 американски танка „ Ейбрамс “ на Полша. И най-после, през 2022 година американските системи за противовъздушна защита „ Пейтриът “, както и турските БПЛА „ Байрактар “ би трябвало да влязат на въоръжение в полската войска.

Ще купим всичко, ще съберем всичко

Разбира се, една мощна военна страна би трябвало да има личен военно-промишлен комплекс. „ В Европа в този момент има дефицит на военна мощ, в случай че се фокусираме върху сюжети на спор. Полша към този момент разполага с добра военна мощ, поради нейния демографски и стопански капацитет. Полша обаче има слаба отбранителна промишленост и имаше доста несполучливи опити да се заеме ниша в тази област посредством съдействие. Сътрудничеството с Германия, Франция и така нататък – всичко това още не е довело до нищо. Следователно закупуването на американски оръжия ще продължи “, изяснява Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН.

Но поляците не се тормозят от това – те разчитат не на дълготрайни вложения във военно-промишления комплекс, а на ускорено въоръжение. „ Ние ще преоборудваме полската войска, ще я снабдим с най-модерното съоръжение, най-модерните оръжия, а също и ще увеличим нейния брой “, сподели Блашчак. Освен това приказваме за нарастване с повече от два пъти - от сегашните 143 000 (това включва и елементи за териториална отбрана) на 300 000 бойци. Това ще бъде най-голямата войска в Европа, даже по-голяма от въоръжените сили на Германия, Франция и Англия.

„ Опитът оттатък източната ни граница демонстрира какъв брой е значимо да съвместим професионализма на професионалните бойци с висок морал и подготвеност за отбрана на Родината на бойците от силите за териториална защита, както и на подготвените резервисти. Нашата цел е войска от 300 000 души и в случай че я осъществим (а съм сигурен, че ще го направим), ще станем една от страните с най-силната войска измежду страните от НАТО “, сподели Блашчак.

И най-после, правилото на комплектуване на въоръжените сили се трансформира. Всъщност човек самичък може да реши къде да служи – в армията, силите за териториална защита или (и тук е новост) той минава доброволна военна работа за интервал от 28 дни образование и 11 месеца специфична подготовка. В последния случай полякът ще получава минималната заплата на професионален боец, а също по този начин получава опция да се причисли към въоръжените сили на професионална основа по опростена процедура (армията в Полша е обичана и уважавана - съгласно публични данни, 70% от жителите на страната ѝ вярват).

Варшава възнамерява да обърне доста повече внимание на привличането на резервисти към разнообразни учения. „ Искаме колкото се може повече хора да бъдат подготвени, тъй че колкото се може повече да знаят по какъв начин да се държат в изключителна обстановка и колкото се може повече да могат неотложно да защитят Родината. Това е нашата цел “, сподели Блашчак.

Дайте пари

Ясно е, че 4,8 милиарда $ няма да са задоволителни за всички тези наполеонови проекти. И в този миг Варшава стартира да споделя, че защото страната пази цялото НАТО от Русия, това значи, че самото НАТО би трябвало да влага в полските отбранителни качества.

„ Те надали ще се бият съществено с Русия – в последна сметка приказваме за доста по-отговорна страна от Украйна. С помощта на сходни изказвания Полша искаше да ускори вниманието към себе си като " фронтова " страна и да получи пари за това неотложно от Съединени американски щати, НАТО и Европейския съюз “, изяснява експертът-международник Вадим Трухачов. „ Разбира се, те разчитат на поддръжката на Съединени американски щати. Не единствено във връзка с финансирането, само че и във връзка с подсилване на американския контингент, прекачване на най-новите оръжия в Полша и обмяна на опит “, добави той.

И полски лист с стремежи намира схващане в Съединени американски щати. „ Полша е основен съдружник на НАТО на фронтовата линия. Тя се нуждае от милиарди долари помощ от Съединени американски щати и Европейски Съюз, с цел да помогне на бежанците и да укрепи защитата си. Досега Европейски Съюз е отпуснал 500 000 евро, което явно не е задоволително. По време на визитата си Байдън даде обещание още един милиард “, припомня Рей Войчек. И даже приказва за нуждата от приемане на стратегия „ Заем-Наем “ за Варшава.

Това е изцяло разбираемо - и е обвързвано освен с желанието за въздържане на Русия. „ Това не е от радикализъм. Военните рядко са радикални. Но военните на всички страни от Централна и Източна Европа са учили в Англия и Съединени американски щати, работят с тях, имат сътрудници и другари. Като цяло всички армии са проамерикански настроени – и тук се вижда ясна поддръжка за американския интерес. Вашингтон, въпреки това, до момента не съумя да убеди остаряла Европа в нуждата да заеме по-твърда позиция против Русия. Западноевропейците са наясно, че американците желаят да отслабят Европейски Съюз, да им основат нови проблеми и по-късно да имат в джоба си ключа за решение на европейските проблеми “, изяснява Дмитрий Офицеров-Белски. И тук още веднъж поляците са подготвени да опитат.

„ Те желаят да се нареждат като мощ, равна по мярка на Германия и Франция. И защото в икономическо отношение те са безпределно надалеч от това, те могат едниствено да се въоръжат до зъби “, споделя Вадим Трухачов.

На и зток

И, несъмнено, Варшава желае да приведе въоръжените си сили в сходство с новия статут, който ѝ дадоха американците. „ Отчасти, несъмнено, активността на Полша в отбранителния бранш се изяснява с известно противоречие сред съществуващия боен капацитет и ролята на основния сътрудник на Съединени американски щати в Европейски Съюз след отдръпването на Англия “, споделя Офицеров-Белски. Но къде ще бъдат употребявани силите на този „ основен сътрудник “? Какви ще бъдат практическите военни цели на новата полска войска?

Тук, несъмнено, не става дума за завладяването на Калининград (който съгласно някои пенсионирани полски генерали Москва по някаква причина би трябвало да се „ върне “ на Варшава), нито за офанзива против Беларус. Ако Полша ще ги употребява на всички места, тогава в Украйна.

„ Териториите на Украйна наподобяват много вкусна хапка за Варшава. По полската телевизия, без разкаяние на съвестта, те демонстрират карта на разделянето на тази нещастна страна, където редица западни райони са включени в Полша “, сподели Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия. Ясно е, че това не може да стане по закон. Може да провокира изострен отпор от украинците, наказание от други европейски съседи. Но Варшава има от дълго време изпитан способ да подслади хапчето и да оправдае грешките си. За да направи това, тя майсторски употребява антируска изразителност, като всякога я трансформира в нервност.

Да, за изпращане на войски са нужни причина и политическа воля. „ Полша въпреки всичко е европейска страна, а не Съединени американски щати. И ролята на военно-промишления комплекс в нея е по-слаба от тази в чужбина. Но въпреки всичко е по-висок, в сравнение с в по-богатите страни. И по тази причина не може да се изключи, че поляците ще изпратят войските си в Украйна. Вярно, единствено в един случай - в случай че съветската войска се приближи до Лвов. Те не могат да разрешат на Русия да стои под града, който им е толкоз безценен. Иначе няма да влязат на война сами “, споделя Вадим Трухачов.

Но даже и в този случай, съгласно редица други специалисти, Полша ще се „ намеси “ единствено със единодушието на Русия. Варшава не може да разреши на Русия да застане под безценен на сърцето ѝ град – само че още повече, не може да допусне унищожаването на полския „ миротворчески контингент “ по време на марша от съветските войски. Всъщност в този случай НАТО няма да я отбрани – петият член от Устава, този за групова защита, не обгръща отбраната на бойците, нахлули в трета страна – и цялата виновност за гибелта на полската войска ще падне върху националното водачество. Което криво-ляво пропилява освен полски животи, само че и инструмент, основан с американски пари за възобновяване на полското великолепие. И свои и непознати ще питат за това полското държавно управление.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР