Стотици хиляди турци, родени в България, ще могат да получат

...
Стотици хиляди турци, родени в България, ще могат да получат
Коментари Харесай

Стотици хиляди турци, родени у нас, ще могат да получат българското си гражданство

Стотици хиляди турци, родени в България, ще могат да получат назад българското си поданство, гласи нов законопроект.

Какви привички от България са пренесли на юг преди повече от 40 години изселниците – описват Радослава Домусчиева и операторът Огнян Кръстев.

Йозлем е готвачка в балканския клуб на изселниците в Истанбул, пристигнала е от България от дълго време, само че оттова е пренесла рецептата на обичаната на всички изселници там – българската чорба топчета.

Другият обичан спомен на изселниците са принцесите с чубица и шарена сол.

Даже и за чубрицата или с цел да си купят липов чай от България, на преселниците трябват визи.

В това състояние са стотици хиляди родени в България турци, изселени през 50-те години и през 70-те години на 20-и век по конвенция с Турция.

Затова като точка първа от дневния ред първата сряда на февруари Движение за права и свободи внася законопроект, който да позволи този проблем.

„ Става въпрос за бърз ред за възобновяване на поданството на тези, които са лишени от българско поданство незаслужено, те са родени в България и всеки ден мислят за България”, сподели Хамид Хамид, депутат от Движение за права и свободи.

От 2012 година насам Движение за права и свободи внася три пъти законопроект за възобновяване на българското поданство на лицата, които са го изгубили, тъй като са избрали непознато поданство в сходство с интернационалните контракти. Досега законът е бил гледан на равнище комисия и в никакъв случай не е стигал до дефинитивно разглеждане.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР