Стотици хиляди палестинци са решили да останат в домовете си

...
Стотици хиляди палестинци са решили да останат в домовете си
Коментари Харесай

Страхувайки се от въздушни удари и претъпкани убежища, палестинците в Северна Газа се противопоставят на израелските заповеди за евакуация

Стотици хиляди палестинци са решили да останат в домовете си в Северна Газа макар предизвестията на Израел, че са изправени пред сериозна заплаха, в случай че не се реалокират на юг

От САМИ МАГДИ Associated Press и WAFAA SHURAFA Associated Press 25 октомври 2023 година, 23:59 ч. Храната на юг е изиграла роля в решенията им, сподели Шалаби и други, които са останали.

Риск от гибел вкъщи или другаде в Газа, споделиха те.

Напускането би било рационално единствено в случай че Израел спре да нападна юга, сподели Шалаби, който работи за Медицинска помощ за палестинците, основана в Обединеното кралство благотворителна организация, предоставяща здравни услуги. „ За мен няма смисъл да напущам дома си, с цел да отида и да бъда погубен в палатка в южната част на Газа “, сподели той.

Рисковете за тези, които остават на север, евентуално ще набъбнат експоненциално при положение на предстояща израелска сухопътна атака, откакто две седмици и половина тежки бомбардировки към този момент са взели повече от 6500 живота в Газа, съгласно Хамас- ръководи Министерството на здравеопазването на Газа.

С десетки хиляди бойци, струпани по границата на Израел с Газа, министър председателят Бенямин Нетаняху сподели в сряда, че Израел се готви за сухопътно навлизане. Той отхвърли да каже по кое време ще стартира.

Израелски военни обявиха, че са решени да смажат Хамас в отговор на бруталната офанзива на 7 октомври против израелските гранични общности, а фокусът ще бъде на север, в това число град Газа, където съгласно Израел се намират основни активи на Хамас, тунели и бункери.

Около 350 000 палестинци към момента са в северна Газа, съгласно израелски оценки. Военни чиновници неведнъж са призовавали палестинците да се реалокират на юг, само че не са споделили дали наличието на огромен брой цивилни ще бъде фактор при вземането на решение дали да се изпратят танкове и сухопътни войски.

Израел твърди, че се стреми да удари Хамас и не цели цивилни, само че здравните управляващи в Газа споделят, че доста от убитите са дами и деца. Очаква се тези цифри да се повишат с наземна атака, която евентуално ще докара до яростни боеве в претъпканите градски региони.

Международни правозащитни групи остро подлагаха на критика израелските заповеди за евакуация, казвайки, че те не могат да се смятат за дейно предизвестие за цивилни, според разпоредбите на интернационалното право, заради липса на реалистични благоприятни условия за тези, които бягат.

Онези, които остават затворени север се готвят за по-лошо. Те живеят измежду руините на тогавашни оживени квартали, до момента в който са изправени пред изострен дефицит на гориво, храна и вода на фона на задаващото се затваряне на лечебни заведения.

Услугите на север се утежниха, откакто заповедта за евакуация на Израел накара минимум 700 000 палестинци да избягат на юг. Повечето домове нямат електричество, вода или гориво.

Повече от 1,4 милиона поданици на Газа в този момент са разселени през тясната линия, от население от 2,3 милиона, и Убежищата на Организация на обединените нации са цялостни до три пъти по-голям от потенциала си, споделят организациите на Организация на обединените нации.

На север цели квартали са превърнати в отломки.

" Навсякъде има парчета, има унищожени коли, има унищожени къщи. И в действителност е мъчно да се стигне от едно място до друго, тъй като няма гориво ", сподели Шалаби.

Той сподели, че е вървял два часа, с цел да откри пекарна, която към момента продава самун, с цел да изхрани 10-членното му семейство. Рафтовете на магазините са празни; жителите живеят на консервиран фасул, ананас, царевица.

Малкото гориво, което към момента е налично, постоянно от частни ресурси, се продава на несъразмерни цени. Някои дават чартърен дребни мотори за водни помпи, като желаят 50 шекела ($12) на час, голяма сума за междинния гражданин на Газа.

Тази седмица Шалаби остана без пари и обиколи блоковете на порутените улици, с цел да откри работещ банкомат. Нямаше такива.

Около 50 000 души се приютяват на територията на болница Shifa, най-голямата в Газа, в град Газа. Той е покрит от непрекъснат поток от ранени от въздушни удари на фона на предизвестия, че сериозният дефицит на гориво, належащо за зареждане на генераторите, може да провокира прекъсване. Не е позволено ново гориво в Газа след нападението на 7 октомври.

Все отново доста палестинци избират да се върнат на север, изтощени да се местят от място на... място под израелския обстрел, защото приютите стават пренаселени и негодни за живеене. Наблюдателите на Организация на обединените нации пресмятат, че 30 000 са се завърнали.

Ехлас Ахмед, на 24 години и бременна в осмия месец, беше измежду тях.

Преди седмица тя избяга от град Газа след многократни предизвестия от Израел да се реалокира на юг. Тя се върна, откакто домът, в който се приюти дружно с 14 други членове на фамилията на юг, беше ударен от израелски въздушен удар.

„ Това беше жилищна постройка и те го бомбардира “, сподели тя.

Ахмед, който има 4-годишен наследник, се надява на преустановяване на огъня.

„ Много съм изплашен. Всички сме уплашени “, сподели тя.

___

Маги заяви от Кайро. Авторът на Associated Press Джак Джефри в Кайро способства за този отчет.

___

Намерете повече от отразяването на AP на https://apnews.com/hub /israel-hamas-war

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР