Стотици хиляди хора изпълниха вчера площад Йеникапъ на брега на

...
Стотици хиляди хора изпълниха вчера площад Йеникапъ на брега на
Коментари Харесай

Ердоган: Гласувайте за мен, за да дадете урок на Запада

Стотици хиляди хора извършиха през вчерашния ден площад " Йеникапъ " на брега на Мраморно море в Истанбул, включвайки се в един от най-многобройните и значими предизборни манифестации на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) преди изборите на 24 юни.

За речта на Ердоган и Йълдъръм бе издигната огромна платформа, а изявленията се излъчваха на големи екрани. Теренът бе декориран със флагове, знамена, постери. Ердоган приказва в продължение на към час пред хилядното голям брой.

Той прикани поддръжниците си на 24 юни да гласоподават за Коалиция за републиката, с цел да дадат " заслужен урок на Запада ".

В речта си Ердоган акцентира, че най-важните планове, най-големите вложения през 16-годишното ръководство на ПСР са направени в Истанбул, като изброи десетки осъществени и идни планове.

" Благодарение на нашите старания историческият и именит мегаполис се трансформира в център на света ", сподели Ердоган.

В отпратка към вчерашния ден, който в Турция се отбелязва като Ден на бащите Ердоган се разгласи за " баба " (баща) на 81 милиона турци, а днешния протест назова най-грандиозния за цялата акция.

ПСР на президента Реджет Тайип Ердоган е обединена за изборите с националистите на Девлет Бахчели в Коалиция за републиката.

Въпреки дъжда, който се изсипа в утринните часове, и неприятното време площадът бе изпълнен до краен лимит със симпатизанти на ПСР освен от Истанбул, само че и от прилежащите окръзи, оповестиха медиите.

Турският президент Ердоган, който е претендентът за президент на Коалиция за републиката, министър председателят Бинали Йълдъръм, министрите от кабинета, деятели на ПСР и на ПНД участваха в митинга.

Изненадата бе наличието измежду формалните лица на Тансу Чилер, първата жена министър-председател на Турция, преди ПСР да пристигна на власт.

В малко изказване от трибуната Чилер съобщи, че " участва на този протест, водена от националното си схващане ".

Чилер не отговори на подложен й от публицистите въпрос има намерение ли да се върне в политиката.

Участието на Тансу Чилер е израз на поддръжка на визията на Ердоган за битката против терора на прокюрдската ПКК, която е главен тематика в предизборната му пропаганда.

Нападайки опозиционния претендент за президент Мухаррем Индже, който го упрекна в разсипничество и грандомания поради президентския замък в Анкара, Ердоган уточни образец от една среща с Владимир Путин.

" Когато за пръв път посети двореца Бештепе, Владимир Путин огледа в детайли залите, ситуацията в двореца. И на потегляне Путин ми сподели " Ето това е знак,че сте велика страна ", сподели Ердоган.

Мегаполисът Истанбул с над 15-милионното си население е най-критичният град за вота на 24 юни, тъй като ще излъчи 98 от 600-те депутати в новия парламент.

На изборите през 2011 година ПСР завоюва болшинство в Истанбул, само че на вота през 2016 година, а по-късно и на референдума през предходната година изгуби болшинството. Недоволен от резултата, Ердоган в профил с декрет дългогодишния кмет на Истанбул Кадир Топбаш и назначи на негово място Мевлют Уйсал.

Митингът на " Йеникапъ " бе 26-ти следващ протест от предизборния маратон на Коалиция за републиката, който Ердоган стартира на 26 май.

Утре стартира последната, решителна за предизборната пропаганда, седмица за вота. В петък и събота Ердоган ще организира манифестации в обособените региони на Истанбул.

Нахиде Дениз, Българска телеграфна агенция
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР