Стотици хиляди хора излязоха на протести по улиците на Барселона

...
Стотици хиляди хора излязоха на протести по улиците на Барселона
Коментари Харесай

Каталунските лидери планират бързи действия срещу Мадрид


Стотици хиляди хора излязоха на митинги по улиците на Барселона след решението за анулация на автономията. Сн. Агенция Франс Прес

Парламентът на Каталуня да се събере на съвещание, на което да се вземе решение за дейностите, след решението на централната власт в Испания да поемат ръководството на самостоятелната област за най-много шест месеца.

Това прикани каталунският водач Карлес Пучдемон часове, откакто министър председателят на Испания Мариано Рахой разгласи, че поради референдума за самостоятелност и подписаната декларация за обособяване от Испания страната ще задейства противоречивия член 155 от конституцията, който разрешава Каталуня да мине на директно ръководство на централната власт до организирането на нови избори.

Испанското държавно управление ще изиска от Сената да гласоподава на 27 октомври отстраняването на Пучдемон и държавното управление му, ограничение на функционалностите на Народното събрание в Барселона и провеждането на нови избори в самостоятелната област. Очаква се държавното управление и Народното събрание на Каталуня да работят по-рано, с цел да се опитат да неодобряват дейностите на Мадрид.

Пучдемон дефинира решението на централното държавно управление като " най-страшното нахлуване против институциите и народа на Каталуня след военната тирания на Франсиско Франко ". Изявлението му беше излъчено по малкия екран, а преди този момент той взе участие в всеобщ митинг в Барселона против проектите на централните управляващи.

" Призовавам Народното събрание да се събере на пленарно съвещание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение по какъв начин да действаме в отговор на този опит за очистване на нашето държавно управление и нашата народна власт ", сподели районният каталунски водач. Според локални медии концепцията е Народното събрание да се събере преди съвещанието на Сената по настояването на централното държавно управление за анулация на автономията. Така държавното управление на региона ще се опита да разгласи самостоятелност преди Мадрид да задейства проекта си да го в профил.

Световните организации въпреки всичко означават, че Пучдемон не предложи категорично на районния парламент да гласоподава за едностранно оповестяване на самостоятелност. Но съгласно Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана опасност, че проспериращата самостоятелна област в Североизточна Испания ще разгласи самостоятелност.

" Налагането на форма на ръководство, която не дава отговор на избора на жителите, е несъвместимо с правовата страна ", сподели Пучдемон. Той се обърна към европейците на британски с думите, че европейските полезности са в заплаха. След това предизвести испанците, на кастилски, че могат да чакат " още злоупотреби ".

Говорителят на районния парламент Карме Форкадел разгласи, че няма да одобри хода на Мадрид. " Министър-председателят Рахой желае Народното събрание на Каталуня да спре да бъде либерален и ние няма да позволим това да се случи ", разяснява Форкадел. Очаква се още в понеделник локалният парламент да реши дали да се събере на нарочна сесия, на която да разгласи публично основаването на република Каталуня.

Според каталунски медии Пучдемон може да разпусне Народното събрание и да свика нови избори. Според законодателството на региона те могат да се случат до 2 месеца. Така Пучдемон ще изпревари дейностите на Рахой, който приказва за локални избори до 6 месеца, и в това време ще употребява настроенията против централната власт за по-добър резултат при предстоящ избор.

Часове след изказването на Рахой за плануваното премахване на локалното държавно управление стотици хиляди хора излязоха на митинги по улиците на Барселона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР