Стотици хиляди демонстранти излязоха по улиците в САЩ, за да

...
Стотици хиляди демонстранти излязоха по улиците в САЩ, за да
Коментари Харесай

„Маршът за нашите животи“ заля САЩ

Стотици хиляди стачкуващи излязоха по улиците в Съединени американски щати, с цел да призоват за стягане на контрола върху огнестрелните оръжия.

Движението „ Марш за нашите животи " се зароди след стрелбата в гимназия в Паркланд, Флорида, при която починаха 17 души.

Над 800 митинга бяха планувани през вчерашния ден в Съединени американски щати и по света, в това число в Единбург, Лондон, Женева, Сидни, Токио, Торонто, Монреал.

Само в шествието във Вашингтон се включиха към половин милион души, огромна част от тях - младежи и деца.

Ема Гонсалес, която оцеля от стрелбата в Паркланд и се трансформира в водач на придвижването, произнесе мощна тирада.

А откакто изброи жертвите по име, тя резервира безмълвие за шест минути и 20 секунди - времето, за което те бяха избити.

Огромни шествия имаше и в Ню Йорк, и в Лос Анджелис.
В митингите се включиха и звезди, наранени от насилието.

Певицата и актриса Дженифър Хъдсън извърши The Times They Are a-Changin` на Боб Дилън в края на митинга встолицата. Майка ѝ, брат ѝ и 7-годишният ѝ племенник бяха убити през 2008 година Пол Маккартни пък се причисли към шествието в Ню Йорк поради убийството на Джон Ленън, който беше убит в Манхатън през 1980 година

Белият дом съобщи нощес, че „ приветства решението на множеството смели млади американци да упражнят правата, давани им от Първата корекция на американската конституция ", съобщи ДПА, цитирайки заместител говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс.

Първата корекция подсигурява свободното слово и правото на спокойно събиране, както и правото да се подават петиции до държавното управление без заплаха от санкции.

„ Гарантирането на сигурността на нашите деца е измежду най-важните цели на президента ", добави Уолтърс, наблягайки, че Доналд Тръмп е подканил Конгреса на Съединени американски щати да гласоподава два закона за надзор над оръжията, а в петък министерството на правораздаването е разгласило наредба, забраняваща механизмите, превръщащи полуавтоматичните оръжия в автоматизирани.

Същевременно в доста градове в западната част на Съединени американски щати бяха проведени контрадемонстрации на последователи на Втората корекция на Конституцията на Съединени американски щати (гарантираща свободното владение на оръжие), отбелязва АП. Като цяло те бяха по-малобройни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР