Стотици хиляди българи са без документи за самоличност. Или по-точно

...
Стотици хиляди българи са без документи за самоличност. Или по-точно
Коментари Харесай

Несъществуващи хора: над 109 000 са без документ за самоличност в България

Стотици хиляди българи са без документи за идентичност. Или по-точно над 109 хиляди Това заяви пред БНР юрист Диана Драгиева програмата за правна отбрана на Българския хелзинкски комитет. По данни към юли тази година 180 хиляди българи са без, само че огромна част от тези хора живеят в чужбина и имат публикуван документ за идентичност от друга страна. По думите й това са несъществуващи хора за страната.

Адресите на стотици хора се заличават от регистъра, когато се отстраняват противозаконни постройки, акцентира адв. Драгиева. Тя добави, че такива случаи има в софийските квартали „ Орландовци “ и „ Захарна фабрика “. Става дума за стотици хора, сподели тя. Повечето от тях са имали персонален документ на този адрес.

Голяма част от хората, останали без адрес,
отиват в приюти за бездомни,
само че те не могат да дадат адресна регистрация, разяснява юристът.

Тя изясни, че в Министерство на вътрешните работи имат система, която съдържа информация за издадените персонални документи, а тя черпи своята информация от регистрите за популацията.

Когато в Министерство на вътрешните работи системата им „ светне в алено “ за недействителен или заличен адрес, те отхвърлят издаването на персонален документ и
Всичко за Вашата сватба
препращат хората към общината, уточни адв. Драгиева.

Според нея тези хора са лишени от гражданската си идентичност – те нямат достъп до здравни, обществени, административни и всевъзможен вид услуги. Често тези хора се водят в полицията за определяне на самоличността им. Също по този начин те имат мощно усложнен достъп до съд и юрист, тъй като не могат да бъдат разпознати, изясни тя.

В същото време хората със премахнат адрес са длъжни да дават нов адрес и в случай че не го създадат, са застрашени от санкция. Хората са принудени, постоянно на ръба на закона, да търсят метод да се записват на някакъв адрес, някой път даже отвън общината.

Без намесата на политическото управление тези противозаконни административни практики ще продължат, безапелационна е адв. Диана Драгиева и добави:

„ Една противозаконна процедура (бел. ред. обвързвана с противозаконното строителство) не може да се реши с друга противозаконна процедура “.

В свое решение от 8 декември Административен съд – София-град анулира като противозаконен следващ отвод на отдел „ Български документи за идентичност “ при Столичната дирекция на вътрешните работи
да издаде документ за идентичност
на две дами, регистрирани и живеещи на адрес, който
Всичко за Вашата сватба
столичният кмет Йорданка Фандъкова е заличила от регистъра на адресите. Причината за заличаването е, че къщите, в които дамите живеят, са противозаконни постройки. Те са част от ромска махала в столичния квартал „ Орландовци “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg