Стотици граждани и артисти на протест в негова защитаНедоволните скандираха

...
Стотици граждани и артисти на протест в негова защитаНедоволните скандираха
Коментари Харесай

Мощна подкрепа за Сашо Морфов 

Стотици жители и актьори на митинг в негова отбрана
Недоволните скандираха “Оставка Василев ” пред Министерството на културата

Няма да ги оставим по този начин, безапелационен беше Валери Йорданов

Стотици жители, известни артисти и хора на изкуството излязоха на митинг в отбрана на Александър Морфов, който беше дисциплинарно уволнен като основен режисьор на Народния спектакъл, с решение на шефа му Васил Василев. С крясъци “Оставка Василев ”, “Сашо вътре, Василев вън! ” протестиращите се събраха пред Министерството на културата, с гледище служебният министър Найден Тодоров да вземе отношение по случая. Те се пробваха да влязат в постройката и да се срещнат с Тодоров.

Протестът стартира тъкмо в 14 часа, до момента в който по същото време шефът Васил Василев даваше конференция в Народния спектакъл. Това предизвика протестиращите в отбрана на режисьора да се реалокират пред Народния спектакъл, където още веднъж скандираха “Василев, оставка! ”.



Стотиците недоволни скандираха “Оставка Василев ” пред Министерството на културата.

Самият Морфов не пристигна на митинга в своя отбрана, само че да го поддържат излязоха доста известни негови сътрудници, измежду които Валери Йорданов, Камен Донев, Тончо Токмакчиев, Руси Чанев, Даниел Цочев.

Актьорът Валери Йорданов съобщи, че става дума за човешки и морални фалове. “Не може да уволниш основния режисьор, при който 2/3 от актьорите и режисьорите споделят, че са се учили ”, сподели Йорданов и добави, че до момента са събрани над 6000 подписа в поддръжка на Александър Морфов. Пред протестиращите той изясни, че обмислят какви последващи дейности да подхващат и недоволството няма да спре. “Няма да ги оставим по този начин, тъй като са ни стъпили на врата, не може да продължава повече по този начин ”.

Актьорът Тончо Токмакчиев сподели, че е на митинга, с цел да поддържа Александър Морфов и изрично пази неговата позиция. “Той по този начин е осъден, и не може да работи на никое място към този момент ”, означи той.



Протестиращите направиха шествие до Народния спектакъл, само че не бяха позволени в двора.

Както “Труд News ” писа, във вторник се разбра, че основният режисьор на първата ни сцена е уволнен дисциплинарно откакто през последните няколко месеца на два пъти надраска вратата на пиара Велислава Кръстева в театъра с надписи “Вън Движение за права и свободи ” и “Оставка ” и влезе в спор с шефа Васил Василев, наричайки го и “нищожество ”. За уволнението първо заяви дамата на Морфов Рени Врангова във “Фейсбук ” с думите: “Александър Морфов е публично дисциплинарно уволнен. Да живее Александър Морфов! ”

В същия ден Велислава Кръстева разгласи, още веднъж във “Фейсбук ”, че напуща Народния спектакъл: “От 1 март не съм част от екипа на НТ “Иван Вазов ”. За мен беше чест ”, гласеше част от статуса ѝ.

В началото на седмицата пък се заприказва, че шефът на театъра Васил Василев възнамерява нова управническа конструкция, в която липсват позициите на пиар и основен режисьор, които се заемаха надлежно от Велислава Кръстева и Александър Морфов.

След новината за уволнението на Морфов, служебният министър на културата Найден Тодоров съобщи, че е научил от медиите за това и е останал “неприятно сюрпризиран ”. Той обаче акцентира, че по закон културните институти сами дефинират своята политика и министърът няма право да се меси в нея.
Директорът Васил Василев: Борех се четири месеца, с цел да запазя Народния спектакъл


Точно в 14 часа, редом с многолюдния митинг пред Министерството на културата, шефът на Народния спектакъл Васил Василев даде брифинг по тематиката, на който съобщи:

“Морфов е уволнен по съответните претекстове, само че създателят никой не може да го уволни, без той да желае. Ние би трябвало да си пазим културните институти. По моя самодейност бяха уволнени и Морфов, и Кръстева ”, съобщи още Василев. “Борих се четири месеца, с цел да запазя Народния спектакъл - тъпо е обаче, че нещо, което трябваше да остане в границите на нашето семейство, излезе отвън тези рамки ”, уточни той.

Василев беше безапелационен, че е дал цялостна независимост на Морфов да твори и не е желал да се стига до неговото уволняване.

Междувременно в късния следобяд министърът на културата Найден Тодоров разгласи, че Морфов ще остане като режисьор в Народния спектакъл. Той няма да бъде основен режисьор, само че по думите на Тодоров се е съгласил неговите постановки да се играят. До публицистичното привършване на броя нямаше коментар от Морфов дали това е по този начин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР