Стотици германци отдадоха почит на жертвите на така наречената Кристална

...
Стотици германци отдадоха почит на жертвите на така наречената Кристална
Коментари Харесай

"Никога вече" е сега: Евреите в Германия отново живеят в страх, 2000 прояви на омраза след атаките на "Хамас"

Стотици германци отдадоха респект на жертвите на по този начин наречената " Кристална нощ ". Шествия имаше в Берлин и други градове. В нощта на 9-и против 10-и ноември 1938-ма година нацисткият режим прави вълна от погроми в Германия и Австрия, считани за началото на Холокоста.

Според Германския исторически музей, повече от 1300 души са убити, 1400 синагоги са разрушени и развалени, 7000 магазина са разграбени, а 30 000 евреи са депортирани в концентрационни лагери.

" Никога към този момент е в този момент! "

В памет на събитията Бранденбургската врата нощес беше осветена с думите " Никога към този момент е в този момент! " и в цветовете на израелското знаме.

След офанзивите на „ Хамас “ над Израел на 7 октомври в Германия са регистрирани над 2000 антисемитски случая, оповестява Шарлот Кноблох, президент на еврейската общественост в страната, представен от “Билд “.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер, че всеки, който има двойно поданство и гори израелски флагове или прозовава за гибел на израелския народ, минимум ще загуби немското си поданство.

Тогава евреите бяха сами

„ Хамас “ преследва същите цели, които в миналото има нацисткият режим. Тогава обаче страната Израел я нямаше, евреите бяха сами “, разяснява Таля Ладор-Фрешер, общоприет консул на Израел за Южна Германия.

„ Шокиращо е по какъв начин антисемитизмът се популяризира още веднъж. Плакатите с „ Израел – килърът на деца “ са цинични “, споделя кметът на Мюнхен Дитер Райтер.

„ Там, където евреите не са в сигурност, никой не е в сигурност “, разяснява Илзе Айгнер, ръководител на Народното събрание на провинция Бавария.

102-годишната Маргот изпитва смут от възобновената ненавист

102-годишната Маргот Фридлендер, която оцелява в Холокоста, споделя пред “Билд “, че изпитва смут от възобновената ненавист към евреите в Германия.

Атмосферата в страната тези дни още веднъж е злокобна. 85 години след погрома на „ Кристалната нощ “ еврейските учебни заведения би трябвало да бъдат предпазени, а магазините са белязани с антисемитски знаци. През октомври има опит за подпалване на синагога в Берлин.

Историческа контузия

„ В този опит за палеж има историческа контузия. Но през 1938 година всичко беше държавна стратегия. Днес в Германия не става дума за това “, разяснява пред ДПА Йозеф Шустер, президент на Централния съвет на евреите.

И въпреки всичко, когато тълпи от хора крещят антисемитски лозунги, оживели в Холокоста си спомнят изживени в миналото страхове.

92-годишният през днешния ден Джордж Шафи и 100-годишният Валтер Бингам са били на 7 и 15 години, когато нацистки отряди убиват по улиците.

„ Днес няма да вървиш на учебно заведение “

„ Майка ми ми сподели „ Днес няма да вървиш на учебно заведение “. Не ме пуснаха да изляза от къщата три дни “, споделя Джордж пред „ Билд “, който пораства Берлин. Това са спомените му от първата заран след „ Кристалната нощ “.

Когато му е разрешено да излезе още веднъж, той вижда написано с основни букви на тротоара пред прилежащия магазин за писалищен материали: „ Този ​​магазин принадлежи на еврейска свиня, която се ожени за немско прасе “. Днес Джордж живее в Израел.

Като дете Валтер живее в Манхайм, вижда по какъв начин локалната синагога е обгърната в пламъци.

„ Пожарникарите стояха там и просто я оставиха да изгори. В същото време те се уверяваха, че нееврейските здания са предпазени “, спомня си той.

В тези времена Валтер и Джордж пътуват из Германия, заобикалят да приказват иврит. Твърде рисково е за тях.

„ Ще създадем всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че антисемитизмът и омразата към Израел нямат място в Берлин “, разяснява политикът от ХДС Кай Вегнер. Той дава обещание, че уязвимите няма да останат сами.

" Всеки един от нас е задължен в всекидневието, на улицата, на работа, да демонстрира морална храброст, да гледа и да се изправя против антисемитизма и против офанзивите против нашите еврейски съседи и другари “, декларира той.

Поради събитията през последния месец „ Билд “ разгласява фрагменти от речта на оживелия в Холокоста Ернст Крамър. Той я произнася на възпоменателно събитие за рухването на Берлинската стена на 9 ноември 2009 година

Разбиха обичаното виолончело на татко ми и порцелана на майка ми

„ Точно както 9 ноември 1989 година беше един от най-славните дни в немската история, 9 ноември 1938 година сложи началото на най-мрачната и най-отвратителна глава в нея.

Не желая да се окайвам прекалено много. Но оня ден нацистки бандити пристигнаха в жилището ни, разрушиха обичаното виолончело на татко ми и една дребна, само че изящна сбирка от порцелан на майка ми.

Аз емигрирах, само че бях хванат от нацистите северно от полския град Вроцлав на 10 ноември 1938 година Изпратиха ме в концентрационния лагер Бухенвалд покрай Ваймар. Двамата с брат ми бяхме депортирани на изток по време на Страстната седмица през 1942 година Никога повече не чухме нищо за родителите си.

Престоят ми в концлагера мислех, че е най-лошото време, което съм претърпял. Тогава не можех да си показва, че може да стане и още по-лошо – с депортациите и убийството на шест милиона души. Сега обаче знам.

Но през днешния ден ние се връщаме основно към чудото на немската история, към безкръвната гражданска война от 9 ноември 1989 година “, споделя Ернст Крамър.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР