Стотици депутати в Бундестага заработват допълнителни суми освен заплатата си

...
Стотици депутати в Бундестага заработват допълнителни суми освен заплатата си
Коментари Харесай

Германски депутати спечелили 16 млн. евро от странични дейности

Стотици депутати в Бундестага заработват спомагателни суми с изключение на заплатата си като национални избраници, сочат данни на сп. " Шпигел " и уеб страницата abgeordnetenwatch.com. Според тях всеки четвърти депутат в Германия изкарва съществени суми от странична активност. Изследването се базира на данните, предоставени от самите депутати и оповестени на уеб страницата на немския парламент. Най-малко 202 от 709 членове на Бундестага са получили най-малко един път хонорар за извънпарламентарна активност, което е към 28.5% от  всички депутати. От есента на 2017 година те са си разпределили към 16.5 млн. евро. Най-много са представителите на либералите от Свободната демократична партия (СвДП) и ръководещия Християндемократичен съюз (ХДС). Най-малко са те измежду партия " Зелените " - към 15%, до момента в който в крайнодясната " Алтернатива за Германия " са 21 на 100. 

Рекордьор измежду депутати е Себастиан Брем от Християнсоциалния съюз (ХСС), съдружен сътрудник на ХДС. Той е проработил към 1.38 милиона евро от изборите през 2017 година Брем е съветник по данъчни въпроси и е обслужил по тази линия най-малко 241 клиенти. На второ място са либералът Карл-Юлис Кроненберг с облага от 1.11 милиона евро, като множеството пари са получени от ролята му на управител в редица компании в региона Зауерланд в провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Напред в тази ранглиста са също по този начин водачът на либералите Кристиян Линднер с 311 000 евро от възнаграждения за лекции и някогашният фракционен началник на Лявата партия Грегор Гизи, който е спечелил 342 000 евро от активността си като правист и издател на книги.  Бившият министър на опазването на здравето Ула Шмид от социалдемократите пък е взела 120 000 евро от управителен пост в швейцарския фармацевтичен тръст " Зигфрид холдинг ". Бившият транспортен министър Петер Рамзауер от ХСС е получил 300 000 евро хонорари като " стратегически консултант ".

Депутатите не са длъжни да афишират точните суми, те единствено би трябвало да посочат в коя от общо десетте вероятни групи попадат приходите им. Първата група включва приходи от 1000 до 30 000 евро, а десетата - приходи над 250 000 евро. Повечето от оповестените приходи попадат в първата група, само че има и депутати с приходи от над 2 млн. евро от странична активност.

 ПРАКТИКИ

Целият въпрос е в прекомерно меките правила в Бундестага за отчитане на приходите от спомагателна активност, поради което и тази процедура от дълги години е обект на рецензия от страна на организации, борещи се с корупцията. Един от създателите на сходни изследвания Свен Остерберг споделя, че не е имал за цел да покаже, че Народното събрание е " платен " от лобисти, а че, по думите му, " основава чувството, че може да бъде платен ". В този смисъл откривателят упорства за стягане на законодателството. Например да бъде неразрешено на членове на парламентарната комисия по стопанска система да упражняват платена спомагателна активност в индустрията.

 Петер Рамзауер: " Публикуването на данните води единствено до подвеждане ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР