Стотици демонстранти настояха вчера за правосъдие и протестираха срещу расизма

...
Стотици демонстранти настояха вчера за правосъдие и протестираха срещу расизма
Коментари Харесай

Демонстранти в Рио протестираха срещу расизма в Бразилия след убийството на конгоански имигрант

Стотици стачкуващи настояха през вчерашния ден за правораздаване и стачкуваха против расизма в Бразилия откакто конгоански преселник беше пребит до гибел в Рио де Жанейро, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Правозащитници, чернокожи деятели и представители на конгоанската общественост в Рио носеха плакати и блокираха основния бул. в квартал Бара да Тижука. Там в крайбрежно заведение е работел 24-годишният Мойсе Кабагамбе, преди да бъде погубен на 24 януари, както наподобява поради спор за неплатена отплата.

Moise Kabagambe was seen in a video from the Tropicalia beach kiosk's security cameras being attacked by a group of men who beat him repeatedly with a club and a baseball bat, according to police, who have opened an investigation into his death.
— THE NDELAZ (@THE_NDELAZ)
"Спрете да убивате чернокожи! ", скандираха стачкуващите и носеха плакати с лика на Мойсе, чието семейство също присъстваше на митинга.

Майката на жертвата Ивана Лай сподели, че упорства за правдивост за сина си и за мир за всички, съобщи Българска телеграфна агенция.

Някои стачкуващи пресъздадоха с бухалки по какъв начин е бил пребит Мойсе, чието ликвидиране е било снимано от камери за наблюдаване в региона. Други започнаха да чупят в крайбрежния бар и заплашваха да го подпалят, преди да ги убедят да престанат.

Властите в Рио, под чиито надзор са крайбрежните питейни заведения, оповестиха, че са лишили разрешителното на павилиона, където Мойсе е бил погубен, а мястото може да бъде превърнато в мемориален център и център на африканската просвета.

Кметът на Рио Едуардо Паес написа тази заран в "Туитър ", че фамилията на Мойсе би трябвало да бъде поканено да стопанисва мястото, където починалият е работел.

От 2000 година над 2500 конгоанци са били приети за бежанци в най-голямата страна в Латинска Америка по данни на министерството на правораздаването.

| Brasil tem protestos pela morte de Moïse Kabagambe.

Confira na JP News ⁠
— Jovem Pan News (@JovemPanNews)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР