Стотици бургазлии се срещнаха с писателя и драматург Стефан Цанев,

...
Стотици бургазлии се срещнаха с писателя и драматург Стефан Цанев,
Коментари Харесай

Стефан Цанев: През този век само в Бургас и Хелзинки са открити библиотеки, пазете това място!

Стотици бургазлии се срещнаха с писателя и драматург Стефан Цанев, който показа в морския град последната си книга „ Небесна позиция “.

Kметът на Бургас Димитър Николов посрещна Стефан Цанев в библиотеката. Срещата води Светлозар Желев, един от деятелите в региона на актуалната литература и книгоиздаване.

Маестро Стефан Диомов се наслаждения на премиерата от първите редове.

„ Всички сме възпитани с творчеството на Стефан Цанев. Не съм склонен, че българите нямаме народен блян и духовни водачи. Напротив – Стефан Цанев е от тях. Благодаря му, че се съгласи да гостува в бургаския храм на знанието. На 6 декември, на празника на Бургас, в еуфорията шефът на библиотеката Яна Кършийска ме попита какво си поисквам и аз отговорих, че желая да ни гостува Стефан Цанев. И ето виждате, че и тази моя фантазия се сбъдна. Според мен неговото наличие в Бургас на това място е благословия. Пред огромните мозъци всички се усещаме като възпитаници. Дано успеем да вземем най-малко парченце от мъдростта им “, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

„ Моят креативен път стартира от Бургас 1963 година. По покана на великия Христо Фотев, който срещнах най-случайно по ул. „ Раковски “ в столицата, пристигнах в бургаския спектакъл, напряко от гарата, да пиша пиеси ”, показа при започване на диалога Стефан Цанев и добави, че негов учител в ученическите години ги е карал да насочат постоянно взор нагоре към небето, да гледат звездите. Това той помни и най-силно му е повлияло в житейския път.

По рано денем Стефан Цанев посети залите, хранилището и читалните в Центъра за модерно изкуство и библиотека.

„ През този век единствено в Бургас и Хелзинки са открити нови библиотеки, това място е фантастично, пазете го ”, сподели създателят на „ Български летописи ”.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР