Стотици благоевградчани, които освен основното жилище притежават и други, платиха

...
Стотици благоевградчани, които освен основното жилище притежават и други, платиха
Коментари Харесай

Ще бъдат ли възстановени по-високите данъци и такси след като КС ги отмени?

Стотици благоевградчани, които с изключение на главното жилище имат и други, заплатиха за тях двоен налог. Много хора се възползваха от 5-процентното понижение при започване на данъчната акция. На 9 април обаче, Конституционният съд анулира решението за увеличение на локалните налози и такси в курортните селища, каквото е и Благоевград. Какво ще се случи със сумите, които към този момент са платени от хората и дали те ще бъдат възобновени, не е ясно. Повече по проблема от Десислава Малинова, която е в Благоевград.

Този проблем съществува във всички курортни селища, тъй като от началото на тази година влезе в действие изменение в Закона за локалните налози и такси, съгласно което данъците за второ и трето жилище бяха увеличени фрапантно с повече от 100%. С решението на Конституционния съд хората, които към този момент са платили, на процедура остават излъгани, тъй като общината няма законово съображение да върне надвзетите суми.

Община Благоевград е подготвена да възвърне надвзетите суми, а до дни кметът Атанас Камбитов ще внесе и предложение до Народното събрание за решаването на този проблем.

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Ако законодателят реши и върне с противоположна дата решението и да влезе в действие, тогава ние имаме готовността да възстановим надвзетите в 80-90 хиляди лв..Иво Николов, заместник-кмет по финансите в община Благоевград: Правилото е, че правосъдните актове не влизат с противоположна мощ, само че в случай че има законодателна воля е допустимо това да се случи. Ако няма, нещата си остават такива каквито са според в този момент настоящата наредба, а точно „ всичко, което е платено на законово съображение не може да се търси като недължимо платено ".Манол Бачев: Би трябвало да им се върнат, може би има и различен вид да се приспаднат за следващата година, само че не би трябвало да бъдат ощетени.
Днес на касите в община Благоевград чиновниците изясняват на жителите за настъпилите законодателни промени и ги поучават да не заплащат налога отвън главното им жилище, в случай че имат повече парцели.

Очаква се до две седмици да бъдат импортирани и признати промени в Закона за локалните налози и такси, което да реши проблема и да стане ясно дали парите на данъкоплатците ще бъдат възобновени.

Планираните доходи от локални налози в община Благоевград са към 16 милиона. 1/3 от тях към този момент са платени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР