Стотици автобуси и камиони се очаква да се включат в

...
Стотици автобуси и камиони се очаква да се включат в
Коментари Харесай

Пореден протест на превозвачи, 250 автобуса окупират столицата

Стотици рейсове и камиони се чака да се включат в митинга на превозвачите през днешния ден (25 юни) в София. Само в столицата ще има 250 рейса, а общо в цялата страна - близо 750. Причината - готвеният нов закон за българска автомобилна камара.

В София, от 9:00 часа паркирали товарни коли ще има в последна дясна лента на автомагистрала " Тракия " и бул. " Цариградско шосе " в посока център.

Автобусите потеглят от 11:00 часа от площад " Св. Александър Невски " по булеварди " Цар Освободител " и " Мария Луиза " до Централна автогара София, заяви bTV. В тази връзка до привършване на митинга се не разрешава паркирането в огромен периметър от площад " Св. Александър Невски ".

Камионите потеглят от 11:30 часа от бул. " Цариградско шосе " и още веднъж ще преминат през центъра на София, с цел да стигнат автогарата.

Раздор в сектора

Членът на контролния съвет на Националното съдружие на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова беше безапелационна, че законопроектът е лобистки и единствено две сдружения го поддържат. Пред Нова телевизия Милтенова добави, че протестиращите желаят неотложно този законопроект да бъде спрян - тъй като камарата ще играе решаваща роля в издаването на лицензи.

Същевременно ръководителят на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев разгласи, че 10-15 автобусни компании организирали митинга, с цел да всеят разделяне сред товарните превозвачи и превозвачите на пасажери. Истинската цел била няколко притежатели на компании да открият надзор, съгласно Арабаджиев, без обаче да показва съответни имена. Той добави, че очевидно на някой не му харесало по какъв начин браншът се обединил против пакет " Мобилност " т.е. против Еманюел Макрон.

Арабаджиев сподели, че в проектозакона било планувано в новата Браншова автомобилна камара било планувано да има две обособени подкамари - на товарните превозвачи и на превозвачите на пасажери, като всяка подкамара щяла да си избира Управителен съвет т.е. - народна власт. Гласуването нямало да е на квотен принцип, а всеки транспортьор ще има по един глас. Да, ще се дават оферти за лицензи за нови превозвачи, само че транспортният министър ще взема решение , съобщи ръководителят на Съюза на превозвачите.

Като ще има разделяне на браншове, за какво камарата ще е една обща, попита мигновено Милтенова. Тя попита и за какво е планувано в законопроекта транспортният министър да има единствено консултативен глас в Контролния съвет на камарата. Готови сме даже да горят рейсове като факли, да блокираме граници - можете да видите какъв брой хора ще излязат на митинг във всички градове в България , приключи Милтенова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР