Стопкадри Нова ТвСиноптик предупреди, че африканският прах ще покрие страната

...
Стопкадри Нова ТвСиноптик предупреди, че африканският прах ще покрие страната
Коментари Харесай

Ники Василковски: Прахът от пустините в Африка се завръща над България

Стопкадри Нова Тв

Синоптик предизвести, че африканският прахуляк ще покрие страната и при започване на другата седмица.

Вчера България замязя на страна от Близкия изток, откакто гъст необитаем прахуляк покри доста районни в страната, а София и видимостта към Витоша и към останалите планини и към града безусловно потънаха в прашна мъгла.



По какъв метод африканския прахуляк доближава България и каква ще е ситуацията през идващите дни? Ще се появи ли вятър, който да издуха този прашен облак и за какво всичко това е проблем за хората с хронични белодробни болести?

Отговорът на тези въпроси даде Ники Василковски по Нова Тв:

Сахарският прахуляк, който наблюдавахме над атмосферата съвсем на цялата страна, в действителност е прахуляк от пустините на Северна Африка и с помощта на мощните течения идва към Балканите. Но освен към Балканите, той се пръска безусловно по целия свят, защото, забележете, към 200 милиона тона всяка година от този прахуляк се пръскат в съвсем всички направления и част от него идва и към Европа.

Това е нещо всекидневно, което се случва, когато имаме това стопляне, което усещаме сега, и с помощта на този транспорт на средиземноморски въздух този необитаем прахуляк идва тук на Балканския полуостров.



Нищо извънредно, а фактически не и толкоз рисково, колкото някои хора считат, защото това може да е рисково за здравето действително, в случай че сме изложени на висока централизация на този прахуляк нескончаем интервал от време.

България обаче не е от тези страни, които имат по този начин много дни в годината с сходен феномен, тъй че ние не можем да сме чак толкоз обезпокоени. Въпреки всичко, в случай че някой както аз да вземем за пример съм асматик, в случай че някой усеща усложнения в дишането, най-вече на респираторни проблеми може да сътвори този прахуляк, в случай че някой фактически усети нещо в своето дишане, не е никакъв проблем да постави една най-елементарна маска, такава каквато слагахме по време на пандемията, и надлежно да се защищити за тези час, два, един или два дни, колкото нормално продължава някакъв подобен сходен феномен тук в региона на Балканския полуостров.

Прогнозите са, че този прахуляк над България ще се завърне с идното затполяне, което ще доближи кулминационната точка си в понеделник, когато температурата ще удари 30 градуса.

Отново ще има много нараснала централизация на тънък прахуляк от пустините на Северна Африка и в Западната половина на България видимостта ще бъде намалена до минмум, само че и това ще мине.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР