Стопкадър You tube, Скат ПлюсДецата на украински бежанци във Варна

...
Стопкадър You tube, Скат ПлюсДецата на украински бежанци във Варна
Коментари Харесай

Ирена Радева, РУО-Варна: Приемаме украинските деца в градини и училища във Варна по бърз начин

Стопкадър You tube, Скат Плюс

Децата на украински бежанци във Варна ще могат да учат в локални учебни заведения.

Децата на украинските бежанци във Варна ще посещават учебни заведения и детски градини в морската столица. Това заяви на брифинг Ирена Радева, шеф на РУО-Варна, съобщи кореспондент на.

В момента, в който украинските жители подадат заявление за статут на емигрант, те получават ЛНЧ (личен номер на чужденеца) и безусловно до 2-3 дни по-късно децата могат да станат възпитаници и да влязат в българската система на обучение, изясни Радева.

На уеб страницата на РУО-Варна са оповестени телефони, на които могат да се съветват украинските жители. Родителят или попечителят на детето със статут на емигрант може да подаде заявление за банкет в държавните и в общинските детски градини и учебни заведения в област Варна.

Децата се насочват в най-близкото учебно заведение или детска градина съгласно мястото, където са настанени украинските жители, посочи Радева. Децата се одобряват над държавния и учебния банкет. Това значи, че приемането им не зависи от броя на децата в съответния клас в учебно заведение или група в детска градина или ясла, уточни още Радева.
 

Това, което е значимо за детските градини е медицинският документ. Необходимо е децата да имат имунизационни картони, в които да са разказани съответните имунизации от раждането на детето. В множеството случаи те носят сходен документ или им се изпраща сканиран от техни близки. Без подобен документ обаче детето не може да влезе в българско учебно заведение или градина.

Категорична в това отношение бе и доктор Томова от РЗИ-Варна, която удостовери, че украинско дете без имунизационен паспорт няма по какъв начин да бъде признато в наша детска градина или учебно заведение. По същите правила се работи и с българските деца, уточни още тя и добави, че до неотдавна в Украйна е имало епидемии от полиомелит (детски паралич) и дете без имунизация няма да бъде позволено.

Когато детето бъде ориентирано към обещано учебно заведение там се прави комисия, която преценя равнището му на познания и го насочват към съответния клас, изясни Ирена Радева. Обучението на децата ще се реализира на съветски или британски език. Ако родителя изяви предпочитание може да се провежда образование по български език на съответното дете.

В хотелите на Златни пясъци, където има плътно настанени групи, учители от ОДК-Варна провеждат занимания по ползи за децата, уточни Радева. Така ще се опитаме да помогнем на децата да се отърсят от това, което са претърпели в Украйна.

Ирена Радева опроверга и появилата се информация, че учебното заведение в село Николавека ще се трансформира в център за образование на украинските деца. По думите ѝ, учебното заведение в селото работи до края на тази образователна година, а от 1 юли ще бъде закрито, заради дребен брой деца, които в огромната си част са деца от Варна, а не от село Николаевка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР