Стопкадър Нова ТвПроф. Иво Петров коментира голямата заплата, която взема

...
Стопкадър Нова ТвПроф. Иво Петров коментира голямата заплата, която взема
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: Лекарите специализанти бягат в чужбина заради заплатите от по 1000 лева

Стопкадър Нова Тв

Проф. Иво Петров разяснява огромната заплата, която взема шефът на АГ „ Майчин дом “ в София.

Според изнесените информации той взема над 60 хиляди месечно, до момента в който възнагражденията на другите чиновници са окоол 2500 лв. на месец.

Аз се отвращавам доста повече, че лекарите специализанти взимат по 1000 лв., това е по-скоро скандалното. Неслучайно 30 % от сътрудниците, които приключват медицина, авансово учат езикови курсове, с цел да могат незабавно откакто завършат, да отидат отвън рамките на България. Българското опазване на здравето кърви, сподели в „ Пресечна точка “ по Нова Тв кардиологът.

Според мен един доктор би трябвало да взима толкоз, колкото е неговият принос към здравеопазния развой. Плащането да е според от цената, която всеки един доктор е основал. Например има австралийска система, която споделя: апендиктомията е пет точки, тонзираиктомията е седем, кардиохирургията е 15, и според от тази канара имаме оценка трудност, риск за пациента, риск за сътрудниците, добави проф. Петров.

Например моите сътрудници, които работят по рентгенова среда, всички тези критерии, когато имаме точните критерии, те стартират да се съблюдават и тогава ще има вярно систематизиране. Друг е въпросът, че явно парите за опазване на здравето не престават да не стигат. Много са аргументите за това, в това число може би и неправилното предразпределение към такива лечебни заведения, които ние ги реанимираме, само че дефакто те не са лечебни заведения, а са единствено здания които са наречени лечебни заведения и имат кревати и може би имат някаква обществена функционалност, сподели още той.

Но макар че имат обществена функционалност, ние ги назоваваме лечебни заведения, тъй като там работи медицински личен състав и не е почтено да изтича медицински личен състав към някакви заведения, които са наречени лечебни заведения. Там действително погледното няма пациенти, т.е. по които да се пресмятат възнагражденията. Аз в действителност доста се веселя, че очевидно гражданско общество стартира да се основава и тази будна гражданска съвест, е тази, която би трябвало да бъде огромният коректив на неправилните решения, приключи проф. Иво Петров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР