Стопкадър Нова ТвКлиматологът Симеон Матев коментира темата с мълниите у

...
Стопкадър Нова ТвКлиматологът Симеон Матев коментира темата с мълниите у
Коментари Харесай

Климатолог: Всяка година у нас загиват между 6 и 10 човека, поразени от мълния

Стопкадър Нова Тв

Климатологът Симеон Матев разяснява тематиката с мълниите у нас.

Не е значимо какъв брой мълнии има, а до какви последици водят. Статистиката демонстрира, че за България и за умерените ширини като цяло едно на милион е шанса да бъдете изумен от гръмотевица. Тоест, всяка година в нашата страна умират сред шест и 10 индивида, изумени от гръмотевица и зачестиха случаите на потърпевши. Помните случая в Бургас предишното лято на морето, когато едно момиченце от София бе изумено, а предишния септември трима починаха в центъра на София, сподели за Нова Тв Матев.

От една страна медиите по този начин основават чувството, че в действителност надали не всеки месец има такива случаи. Наистина има в последна сметка, само че от друга чисто статистическа позиция мълниите в България са усилват, само че единствено наоколо до планините. Например в София за последните 30 години нарастването е с към 30-40% на дните с гръмотевични феномени. Не по този начин е обаче в останалата по-голяма част на страната. Тук смяната настава обикновно май, юни юли август. Това са месеците с максимален брой на гръмотевични стихии през последните години, добави Матев.

Наблюдава се една наклонност на разширение на този прозорец на опция за гръмотевични стихии и ние гръмотевични стихии имаме даже през ноември, декември и чисто зимни месеци. Сега понеделник и вторник още веднъж ще има валежи и и прегърмявания. Затова стойте на закрито, в случай че не можете, шансът и времето да са с вас. Като цяло през септември ще има интензивни превалявания и гръмотевични стихии, общо взето няма успокоение, сподели още Симеон Матев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР