Стопкадър Нова ТвПетел следи какво се случва с родилката, която

...
Стопкадър Нова ТвПетел следи какво се случва с родилката, която
Коментари Харесай

Здравният министър за родилката: Била е със 70% кръвозагуба, лекарите се борят за живота ѝ

Стопкадър Нова Тв

" Петел " следи какво се случва с родилката, която бе превозена със Спартан-а до столицата. 

Навръх Великден спасителна евакуация по въздух на родилка от Сливен в сериозно положение. Жената е с солидна кръвозагуба и лекарите се борят за живота ѝ. За страдание бебето ѝ не е оживяло.

Жената постъпва в болница в Сливен в четвъртък с отлепена плацента. Налага се незабавно секцио и интервенция по премахване на матката, което води до тежка кръвозагуба, а част от органите ѝ отхвърлят. По искане на здравното министерство началникът на защитата провежда въздушната интервенция със „ Спартан ”. Чака се обаче няколко дни, до момента в който положението на пациентката се стабилизира задоволително, с цел да бъде превозена.

Това става допустимо в неделя, когато макар комплицираните метеорологични условия в страната, самолетът излетява от София към авиобаза „ Безмер ” с медицински екип на борда. А малко след 8 вечерта каца на авиобаза " Враждебна ".

За 30-годишната пациентка това е била трета бременност. При първата още веднъж се е стигнало до мъртво раждане и затруднения, заяви здравният министър. Миналата година обаче дамата е родила крепко дете, а в този момент се е готвила да посрещне на бял свят и второ. За NOVA, здравният министър изясни, че положението на дамата е доста тежко.

„ На 13-и още е усетила, че не усеща придвижванията на плода. На 14-и към обяд е оперирана в болничното заведение в Сливен, като е отхвърлен плодът и матката. Над 70% кръвозагуба имаме. До момента са преляти над 15 литра биопродукти ”, съобщи здравният министър лекар Асен Меджидиев.

Родилката първо е превозена от частна болница в Сливен в реанимацията на окръжната многопрофилна болница " Д-р Иван Селимински ".

„ Състоянието беше извънредно тежко със засягане на функционалностите на доста органи и системи. Беше на механична вентилация от самото начало. Направи остро увреждане на бъбречната функционалност, две хемодиализи са извършени и е прелято огромно количество кръв и кръвни артикули и плазма, тъй като беше извънредно значимо да компенсираме тези тежки загуби ”, посочи д-р Юлия Бянкова.

След като шефът на сливенската болница осведоми здравния министър за случая, се взима решение при първа опция дамата да се реалокира в столицата. До неделя обаче положението ѝ не разрешава полет.

„ На 16-и се организира хемодиализа, поради бъбречната непълнота, която беше на разположение, с цел да може да се приготви пациентката за превозване. Слава Богу, успяхме да я транспортираме, което е най-важно, защото тези мероприятия, които в този момент се правят в реанимацията на „ Токуда ”,  не могат да се вършат в Сливен ”, уточни здравният министър.  

На борда на самолета е реанимационен екип, който взе участие в транспорта на пациентката от Сливен до авиобазата в Безмер, а по-късно и до столичната болница. „ В момента е на 50% О2. Но реанимационните мероприятия не престават и сътрудниците се борят за живота ѝ. Прогноза не можем да дадем сега. На мен за този мандат ми се случва за трети път да транспортираме по въздуха и това е следващо доказателство, че имаме остра потребност от незабавна помощ по въздух ”, безапелационен е Меджидиев,.

„ Това е война за живот, не просто битка за живот. Искрено се надявам самата пациентка също да има сили да се оправи с това положение ”, съобщи доктор Юлия Бянкова.
В обществените мрежи околните на дамата провеждат акция по кръводаряване с апел всеки, който може да помогне да го направи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР