Стопкадър Euronews BulgariaВътрешният министър обяви срещу кои партии има най-много

...
Стопкадър Euronews BulgariaВътрешният министър обяви срещу кои партии има най-много
Коментари Харесай

Министър Демерджиев: Най-много сигнали за купен вот има за ГЕРБ и ДПС

Стопкадър Euronews Bulgaria

Вътрешният министър разгласи против кои партии има най-вече сигнали за купени гласове на изборите.

Най-често сигналите и следствията за платен избор касаят заплащания, правени от ГЕРБ и ДПС. Това е големият % от случаите. Доста по-малко, 3 производства касаят БСП и едно досъдебно произвеждане касае “Продължаваме смяната ”.

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

“Комуникацията с прокуратурата е комплицирана. В доста от случаите прокуратурата тук-там спомага, само че има и случаи, в които няма такова подпомагане ”, уточни вътрешният министър.

Той даде за образец със случай, при който е пристигнала информация за пропаганда и напън в изборния ден отстрана на кмета на град Симитли, при което след осъществените дейности от проверяващите служители на реда, районният прокурор е постановил отвод.

Мотивите за отхвърли вътрешният министър дефинира като “странни ”.

“От позиция на полицията е неприемливо татко на кандидат-депутат по този метод да оперира по отношение на изборна комисия, касаеща региона, в който синът му взе участие в изборите ”, акцентира силовият министър.

Тези избори бяха почтени, безапелационен е Демерджиев и уточни ниската изборна интензивност в квартал Столипиново в Пловдив.

По думите на министъра превантивната активност е дала резултат и по време на предизборната акция не се е стигнало до огромни прояви на покупко-продажба на гласове.

“Не че нямаше лица подготвени да продадат гласа си, само че по-скоро се наблюдаваше, че малко хора се взеха решение да пристъпят към купуване на гласове. Вярвам, че успяхме да установим и уличим огромна част от тези хора, против които има и формирани досъдебни производства ”, означи Демерджиев и добави, че има 77 висящи досъдебни производства  “със солидни доказателства ”, по които Министерство на вътрешните работи чака прокуратурата да стигне до източника на парите.

“За разлика от различен път, те не бяха формирани с първото деяние по следствие, а взаимно и с присъединяване на прокуратурата и полицията ”, добави той.

От думите на министъра стана ясно още, че сигналите за нередности са по-малко по отношение на последните избори, извършени през ноември 2021 година, само че сравними с тези през юли 2021 година.

“Прокуратурата е йерархична конструкция. Ако основният прокурор има воля, той доста бързо може да промени модела, метода на работа на цялата прокуратура. До момента не виждам такава воля, демонстрирана отстрана на господин Гешев ”, уточни Демерджиев.

Извън класическите схеми, вътрешният министър заяви и за схеми с дърва и корпоративен напън, написа dunavmost.com. 

“Най-интересният и новаторски, за пръв път прилаган метод беше предизборна екскурзия в относително огромни мащаби до Турция, при което са транспортирани гратис жители да пазарят и надлежно са връщани назад ”, означи Демерджиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР