Стопкадър бТВДни преди годишнината от смъртта на Апостола, българите имат

...
Стопкадър бТВДни преди годишнината от смъртта на Апостола, българите имат
Коментари Харесай

Показаха оригиналното тефтерче на Васил Левски

Стопкадър бТВ

Дни преди годишнината от гибелта на Апостола, българите имат възможност да видят по какъв начин е изглеждало персоналното му тефтерче.

Уникални документи, свързани с Васил Левски, са показани в Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ". Изключителен интерес провокира оригиналът на тефтерчето на Апостола. То е извадено особено от трезора на Българска народна банка, където се съхранява. Изложено е в библиотеката единствено през днешния ден за 4 часа и до 15:00 часа ще може да бъде забелязано от посетителите, заяви бТВ.

В това тефтерче Левски е записвал персонални бележки и е водил точна сметка за всеки изхарчен комитетски грош. „ Днес в 11 часа открихме галерия, отдадена на 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Кулминацията в изложбата са истинските документи, които през вчерашния ден извадихме особено от трезора на Българска народна банка за днешното събитие. В прилежащата на тефтерчето витрина има още две писма на Апостола, една снимка и печата на Българския революционен централен комитет ", обясни д-р Руслан Иванов.

" Едното от писмата е до Иван Кършовски. В него Апостола споделя “За отечеството работим, байо, кажи ми моите и аз твоите кривици, па да се поправиме и все едно да вървим, в случай че ще бъдем хора ”, добави още доктор Иванов.

В неделя, 19 февруари, от 15:00 часа бТВ ще излъчи особено студио " Апостола и времето ", отдадено на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР