Стопкадър БНТПървите индоевропейски дошли по земите ни са вярвали в

...
Стопкадър БНТПървите индоевропейски дошли по земите ни са вярвали в
Коментари Харесай

Сензационна находка на 5 хиляди години край Варна

Стопкадър Българска национална телевизия

Първите индоевропейски пристигнали по земите ни са вярвали в отвъдния живот и са полагали доста грижи да запазят елементи от телата на мъртвите. В могили от бронзовата ера край Ветрино, Варненско, археолозите за първи път попадат на ритуали с измазване на черепи от вътрешната страна и червени багрила които са част от процеса на мумифициране на телата. За тези странни ритуали от преди 5 хиляди години описват Мария Чернева и операторът Михаил Врабчев в поредицата " Новини от предишното ", съобщи Българска национална телевизия

Не са изключително високи, само че в равното са забележими отдалеко и в обширните полета към Ветрино са стотици. Гробните могили описват за живота на първите индоевропейци по земите ни, пришълци от далечните степи на североизток, намерили тук своя дом преди 5 хиляди години.

И този път огромните хора от бронза са спазили традициите си и не изненадват изключително в огромните линии. Но вглеждането в детайлите, разкри детайлности, които са сензационни даже за самите учени.



Това е петата могила в този регион, която изследват. И знаят какво да чакат. Основният гроб, поради който вдигнатата могила е в средата. В периферията гробовете са вкопавани вторично. Така и тук. Но едвам стигнали до първия гроб, излиза наяве, че има нещо извънредно. И различен път са попадали на обред с огън. Но са впечатлени и от размера на употребяваните трупи, и от самото дърво.

" Както виждате това е едно много огромно, голямо оборудване. Не е малко, хайде по този начин да се изразя, не е елементарен гроб. Дървените трупи са някъде към 15 см в диаметър ", отбеляза доц. доктор Стефан Александров – началник на археологическите разкопки.

" Мен друго нещо ме тормози. Това не е широколистна дървесина. Ние сме в регион, в който иглолистна дървесина няма. Ето това не е широколистна дървесина. Това е забавно, през днешния ден от къде е пристигнала, по какъв начин е пристигнала тук ", коментира д-р Росица Манова – специалист и реставратор.

Сърцевината на дървото е останала съвсем незасегната от хилядолетията и си коства да я консервират, с цел да я изследват по-късно.

Дървото може да опише доста – и за климата, и за връзките и придвижването на хората по това време. Както и откритата огърлица от миди в друга могила наоколо.

" Част от тези миди се оказаха, че са средиземноморски ", сподели доц. д-р Стефан Александров – началник на археологическите разкопки.

" Което значи, че тези хора в действителност са имали директни контакти с други нации. Тези хора изобщо не са живели в затворено общество ", смята д-р Росица Манова – специалист и реставратор.

Гробът ще концентрира вниманието с доста повече изненади, само че по-късно. Сега погребението в центъра притегля по-силно. Там по предписание е най-важният човек, поради който е насъбрана цялата могила.

" Един от признаците за значимостта на този, който е заровен, е количеството труд, което е положено, с цел да се построи гробното му оборудване ", изясни  доц. доктор Стефан Александров.

Ако това е по този начин, то не е един, а са двама. Останките не са съумели да се запазят добре, само че въпреки всичко учените ясно разграничават два скелета на мъже, които са положени прегърнати.

Продължение в
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР