Стопкадър Българя Он ЕърБизнесът с ябълки у нас е сериозно

...
Стопкадър Българя Он ЕърБизнесът с ябълки у нас е сериозно
Коментари Харесай

Вносни ябълки подбиват цената на родните

Стопкадър " Българя Он Еър "

Бизнесът с ябълки у нас е съществено заплашен.

Вносни ябълки подбиват цената на родното произвеждане. По тази причина прочут производител от региона на Пловдив изкорени ябълковите си насаждения и постави завършек на 40-годишна традиция. 

За последните 40 години Красимир Кумчев е отгледал над 300 млн. кг ябълки. Тази есен реши да постави завършек на бизнеса си и да изкорени насажденията. 

По думите му ябълки от Италия и Полша подбиват цената на българските. Те идват с към 45 стотинки по-евтини, тъй като непознатите производители получават дотации. 

" Алармирам или да се изравнят дотациите, или да бъдат спрени. Ако нямаме идентична конкурентна среда, като производител само можеш да изкорениш като нас, т.е. да спреш да произвеждаш ", уточни за " България Он Еър " производителят Красимир Кумчев.  

Кумчев напомни, че при влизането на страната ни в Европейски Съюз е записано, че през 2017 година дотациите в целия Европейски Съюз ще бъдат изравнени. Пет години по-късно това към момента не е реалност, а от Европа са ни дали обещание нов период – 2027 година. 

" До 2027 година, да вземем за пример Гърция ще получи 10 милиарда повече от България. Това е голям паричен запас, който отива при гръцките фермери и по никакъв метод ние не можем да бъдем конкурентноспособни с тях затова ", сподели Кумчев.  

Според Красимир Кумчев трябват незабавни ограничения от страната, тъй като става въпрос за избавяне на производството. Защото към премахване на градините към този момент минават и други производители в цялата страна. 

" Изкореняват се кайсии, сливи, череши, праскови, освен ябълки. И всичко това е поради вноса, който е мощно субсидиран ", добави той. 

Производителят на ябълки е решил да отглежда на земята си зеленчуци. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР