Стопаните в пограничните с Румъния села край Силистра масово колят

...
Стопаните в пограничните с Румъния села край Силистра масово колят
Коментари Харесай

Стопаните в пограничните райони колят прасетата и затварят в буркани

Стопаните в пограничните с Румъния села край Силистра всеобщо колят животните си. Причината е заплахата от евтаназиране на прасетата, в случай че избухне отначало огнище на чума у нас. Над 600 са огнищата на африканска чума по свинете в северната ни съседка. Най-близкото е на няколко километра от границата с България. Хората, които гледат свине, с цел да ги заколят за Коледа, в този момент са принудени да избързат с няколко месеца.

В Силистренско всеобщо се колят свине от боязън от африканската чума. Хората избират да приберат месото в буркани и фризери, вместо при ново огнище на болестта животните да бъдат евтаназирани.

Въпреки горещото време, хората по селата към този момент всеобщо колят животните си, изясни за Дарик кметът на община Кайнарджа Любен Сивев: „ Хората демонстрират схващане, защото е неприятно август да колиш свине – горещини, мухи и така нататък Но все пак демонстрират схващане и започнаха всеобщо да ги колят и да си ги прибират, защото ние разпространяваме, че сме най-близко до самите огнища и може най-бързо през нас да мине и да навлезе в България болестта. Мога единствено да благодаря на хората за това, което вършат сега. Много е неприятно, само че се постанова да го вършим, защото виждаме каква е ситуацията”.

Областният шеф на Силистра Ивелин Статев също предложи на стопаните да си заколят по-рано животните и да си ги приберат за консумация, тъй като заплахата от чума е огромна в пограничните села.

„ Ние не попадаме в рисковата зона, само че въпреки всичко е наоколо, на територията на нашата страна. В тази връзка, всички стопани би трябвало да подхващат някакви ограничения във връзка с животните, които отглеждат – имам предвид задните дворове, частните стопани, с цел да нямат вероятно проблеми при пораждане на този миг някое от животните да бъде инфектирано по аргументи, които не мога да кажа - експертите имат думата тук, да могат надлежно да си ги приберат във фризерите. След настъпване на такова събитие, всички животни ще бъдат евтаназирани, тъй че по-добре да останат за тяхна консумация, до момента в който е време”, изясни Статев.

Хората от селата в Силистренско пък разясняват, че ненадейно е настъпила "Коледа измежду лято ".
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР