Стопанинът на Белия дом иска да превърне националните интереси в

...
Стопанинът на Белия дом иска да превърне националните интереси в
Коментари Харесай

Доналд Тръмп пренесе принципа America first в ООН


Стопанинът на Белия дом желае да трансформира националните ползи в нова форма на интернационално съдействие.

В речта си на 19 септември в Общото заседание на Организация на обединените нации Доналд Тръмп смеси умерения звук с остри забележки по адрес на своите съперници, обещанието да не постанова своето мнение на други страни с подготвеност „ изцяло да унищожи “ КНДР и с нападки против „ властническия “ Иран.

По-голямата част от траялата 41 минути тирада на Тръмп бе отдадена на Северна Корея, написа „ Ведомости “. Той прикани страните от Организация на обединените нации да положат всички сили, с цел да спрат нейната нуклеарна стратегия. А в случай че това не стане благодарение на дипломацията, Съединени американски щати, „ притежаващи голяма мощ и самообладание “, могат изцяло да я разрушат. Тръмп назова севернокорейския водач Ким Чен Ун „ човека-ракета “ и дефинира неговата задача като „ самоубийство за него самия и за неговия режим “.

Необходима е политическа мъдрост, с цел да се избегне войната с КНДР, съобщи по-късно в своето изявление генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Той убоде Тръмп още един път, упреквайки политиците, провокиращи ненавист към бежанците и мигрантите в името на своите политически цели.

Тръмп също по този начин прикани да се изтрият от лицето на земята „ терористите неудачници “; назова интернационалното съглашение за нуклеарната стратегия на Иран едно от най-лошите, в които Съединени американски щати са участвали; оплака се, че „ обилни елементи на света са в спор, а някои в действителност отиват в пъкъла “.

[b]Но първоначално и в края на речта си Тръмп направи програмни изказвания, пренасяйки на интернационалната сцена, правилата, които отстоява неговата администрация. „ Винаги ще слагам Америка преди всичко. Също както и вие, като водачи на своите страни, ще ги поставяте преди всичко “, съобщи американският президент.[/b] Съединени американски щати няма да постановат своите полезности на други страни, добави той. А в края на речта си съобщи за обновяване на уговорката към жителите, който е основен ангажимент на всяко държавно управление.

Високопоставен служител на Белия дом в навечерието на изявлението на Тръмп описа пред „ Уолстрийт джърнъл “, че [b]в обръщението на президента националистическата тематика от предизборната акция ще бъде обединена с апел към останалите страни да създадат националните ползи нова основа за интернационално съдействие. „ Външната политика ще се дефинира от резултатите, а не от идеологията “, съобщи чиновникът.[/b] В изявлението си Тръмп повтори тези думи. „ Президентът се пробва да изясни, че правилото „ Америка преди всичко “ се съчетава освен с задачата на интернационалното съдействие, само че е и рационална основа за всяка страна, стремяща се към съдействие “, акцентира чиновникът и добави, че амият Тръмп назовава това теория на „ кардиналния натурализъм “.

[b]Страните могат да вземат решение световните спорове, единствено в случай че преди всичко пазят себе си и своите ползи, сподели Тръмп в речта си, наблягайки смисъла на патриотизма и суверенитета.[/b] Без да показва непосредствено Русия и Китай /чиито водачи не вземат участие в актуалното съвещание на Общото събрание/, Тръмп индиректно ги подлага на критика, заявявайки, че отхвърля „ опасност за суверенитета – от Украйна до Южно-Китайско море “.

Принципите на ограничавания и изключителност, за които приказва Тръмп, мъчно могат да бъдат обединени с световната война с тероризма, за която той приканва, счита Майкъл Деш, политолог от Центъра за интернационална сигурност към Университета „ Нотр Дам “. „ Всеки път, когато към думите „ натурализъм “ прибавят прилагателно, очаквайте проблеми “, сподели той пред „ Файненшъл таймс “, акцентирайки размитостта на правилата на Тръмп: той „ дружи с властническа Саудитска Арабия и по едно и също време с това подлага на критика Иран, където напълно неотдавна преизбраха много умерено държавно управление “.
 Държавният секретар Рекс Тилърсън и дипломат Ники Хейли. Държавният секретар Рекс Тилърсън и дипломат Ники Хейли. / БГНЕС
Както означават наблюдаващите, думите на Тръмп имат тежест, единствено тъй като той е президент на Съединени американски щати. Световните водачи ще гледат по какъв начин Тръмп ще успее да балансира своята нападателна реторика с апелите за интернационално съдействие, съобщи пред „ Уолстрийт джърнъл “ в навечерието на съвещанието Ричард Гоуън от Европейския съвет по интернационалните връзки. Според него доста дипломати и политици ще бъдат „ релативно щастливи “, в случай че Тръмп засвидетелства своята преданост към организацията в подмяна на подпомагане за разрешаване на спора с КНДР.

В понеделник по време на срещи с доста международни водачи Тръмп съобщи, че нито една страна не би трябвало да носи непропорционално тежкото задължение „ във военно и финансово връзки “ за обезпечаването на сигурността и стабилността в света. От финансова позиция, Вашингтон обезпечава 22% от бюджета на Организация на обединените нации, възлизащ на 5,4 милиарда $. Неговият дял във финансирането на миротворчески задачи през тази година бе скъсен от 28% на 25% с помощта на напъните на американския дипломат в Организация на обединените нации Ники Хейли. От военна позиция, съгласно юнските данни на Организация на обединените нации, от 97 000 военни и служители на реда, участващи в миротворчески задачи, 74 – американци.

Огласените от Тръмп правила се преплитат с точките в декларацията, подкрепяща промените в Организация на обединените нации. В понеделник този документ бе подписан от над 140 страни. Реформите значително са свързани с намаляването на равнището на администрация в организацията, повишение на прозрачността и отговорността, преразглеждане на бюджета. В декларацията също по този начин се споделя: „ Осъзнаваме, че всяка страна е виновна на първо място за личното си икономическо и политическо развиване, а също по този начин признаваме ролята на Организация на обединените нации в обезпечаването на платформа за партньорски дейности за обезпечаването на стабилно международно развиване “.

Повечето чиновници на Организация на обединените нации са съгласни, че тя се нуждае от съществено реформиране, само че се опасяват от битка със Съединени американски щати за бюджета, прецизира Матю Бъроуз, шефът на Центъра за стратегическо прогнозиране на Атлантическия съвет във Вашингтон. „ Когато работих като консултант на някогашния непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ричард Холбрук, а Сергей Лавров бе съветски непрекъснат представител на Организация на обединените нации, Вашингтон също стартира битка за понижаване на своите вноски. В последна сметка успяхме да реализираме компромис и точно това чакам да се случи и в този момент. Но Тръмп може да изиска от Пекин да дава повече за потребностите на Организация на обединените нации “.

В същото време американският президент продължава да вижда до ден-днешен в Организация на обединените нации състезател, който може да му помогне по основни за него тематики – КНДР и Иран, прибавя Бъроуз. „ Подкрепата на Съвета за сигурност е нужна за всевъзможни нови наказания срещу КНДР, Иран или друга страна, в случай че Съединени американски щати в действителност желаят те да работят. За Тръмп и неговата администрация двустранните връзки в този проект са приоритет. По тази причина неговият триумф ще зависи от това дали ще успее персонално да убеди Си Цзинпин да поддържа глобите против КНДР, а Владимир Путин против Иран “,

Изказването на Тръмп е голяма разлика от неговата рецензия към Организация на обединените нации в стила да създадем всичко на пух и прахуляк по време на предизборната си акция. Тогава той назова организацията „ говорилня “, която не може да реши нито един международен проблем, прибавя Бъроуз. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР