Стоножката е една от най-недооцените герои в борбата с вредителите,

...
Стоножката е една от най-недооцените герои в борбата с вредителите,
Коментари Харесай

Не убивайте стоножката, ако я видите у дома! Ето причината!

Стоножката е една от най-недооцените герои в битката с вредителите, която нормално виждаме в дома си с високи крясъци, а не с думи на признателност. Нейният заплашителен тип е излъган. Всъщност този членестоноги са доста потребен див звяр, който лови хлебарките и термитите, които са по-опасните същества.

Най-често срещаме стоножката в мокрите изби и баните. Някои типове могат да живеят на закрито през целия си живот, до момента в който други се срещат навън през лятото, ловувайки ларви и паяци, и с настъпването на студеното време се прибират.

Въпреки че тези хищници се назовават стоножки, те имат единствено 30 крайници. Предните два крайници са под формата на кучешки зъби и служат за лов на насекомите. Но не се тормозете, тези кучешки зъби са прекомерно слаби, с цел да пробият кожата на индивида. Останалите крака им разрешават да се движат с оптималната скорост и да заловен жертвите си с тактика, наречена ласо, в което стоножката увива плячката си с помощта на дългите си крайници.

Също по този начин е и невероятна панорама, когато самите стоножки се изправят пред опасност. Тогава могат да ампутират краката си, с цел да разсеят хищниците.

Размерът на стоножката е 2–5 см, а междинната дълготрайност на живота ѝ е от 3 до 7 години. Тя има жълтеникаво-сив цвят с тъмни линии, които се движат по тялото.

Вижте още: Ако намерите смарт телефон, не го връщайте заради тези причина

Благодарение на добрия си вкус, единствено една стоножка може да унищожи изумителен брой вредни насекоми. Тя се храни нормално с паяци, мравки, дървеници и хлебарки. Така че, идващия път, когато видите тези членестоноги във вашия дом, не бързайте да се отървавате от тях.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР