Столтенберг определи това като историческа стъпкаПрезидентът на Турция Реджеп Тайип

...
Столтенберг определи това като историческа стъпкаПрезидентът на Турция Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган пусна Швеция в НАТО

Столтенберг дефинира това като " историческа стъпка "

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да поддържа кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, съобщи ръководителят на военния алианс Йенс Столтенберг.

Столтенберг съобщи на брифинг, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще съобщи кандидатурата на Швеция на турския парламент и ще " обезпечи ратификацията ", съобщи Би Би Си.

Срещата сред турския президент, шведския министър председател и Йенс Столтенберг, която се организира в понеделник във Вилнюс бе при закрити врата. След срещата нямаше брифинг и нито един от тримата не разяснява.

Преди срещата Ердоган загатна, че Турция ще поддържа Швеция, в случай че Европейски Съюз възобнови договарянията за участие с Анкара.

Йенс Столтенберг беше хазаин на диалозите сред Ердоган и Кристерсон във Вилнюс. След срещата той разяснява:

" Президентът Ердоган се съгласи да изпрати протокола за присъединение на Швеция на Народното събрание на Турция допустимо най-скоро и да работи в тясно съдействие със събранието, с цел да обезпечи ратификацията ".

Столтенберг дефинира това като " историческа стъпка ", само че акцентира, че не може да се уточни " ясна дата " за това по кое време Швеция ще може да се причисли към военния съюз.

Турция отхвърляше да утвърди кандидатурата на Швеция за НАТО дълго време. Анкара настояваше Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, считани от турските управляващи за терористи.

Отношенията сред двете страни се усложниха още повече през последните седмици след демонстрация, при която в Стокхолм бе изгорено копие на Корана.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР