Столицата на Северна Македония е обявена за най-добър град в

...
Столицата на Северна Македония е обявена за най-добър град в
Коментари Харесай

Дигиталните номади, които все по-често избират Северна Македония, вместо България

Столицата на Северна Македония е оповестена за най-хубав град в Европа за отдалечена работа, поради своята досегаемост. След Скопие на втора позиция се намира Сараево в Босна, разбираме от ранглиста на английското издание.

Всъщност, балканските градове сграбчват всички челни места в известния онлайн лист на Time Out, където написа, че в случай че сме цифрови номади, то тогава би трябвало да забравим за Париж, Лисабон или Прага.
 Снимка 536811
Източник:

Учудващо за мнозина, първото място в класацията е за нормално подценяваната столица на Северна Македония - Скопие. Експерти по пътувания в Norton Finance - кредитната компания, която изготвя таблицата с класацията, са разгледали 184 страни по света, след което са ги класирали въз основа на междинни цени на наем, комунални услуги, разноски за превоз, храна, фитнес и интернет. Сметнати са и разноските за противоположни полети до Обединеното кралство.
 Как 28-годишен цифров бродяга пътува по света и ръководи сполучлив бизнес, който оперира и в България
Как 28-годишен цифров бродяга пътува по света и ръководи сполучлив бизнес, който оперира и в България

През 2018 година онлайн бизнесът на Ларсън генерира продажби от над $2 милиона

Защитавайки решението си да даде първа премия в Европа на малко известното по света Скопие, английското издание написа това:

" Градът е известна туристическа дестинация с евтини цени, известна със своите археологически обекти и с уличната си храна. Цените на публичния превоз са една от аргументите Скопие да има толкоз положителни резултати, защото месечната карта за градския превоз е цели осем пъти по-евтина от тази в Лондон. "

След Скопие, една друга балканска столица на страна, която е отвън Европейски Съюз заема влиятелното второ място и това е Сараево. Градът е разказан като " очарователната столица на Босна и Херцеговина, където едностаен апартамент в центъра коства приблизително 275 евро на месец. "

Трето място е отредено за столицата на Молдова - Кишинев. Това е град, който до скоро не беше по никакъв начин известен измежду цифровите номади, в това число за тези от Обединеното кралство. На този декор обаче Norton Finance радостно отбелязва, че халба бира там " коства мижавите 1,30 евро ". Това очевидно трансформира нещата.

Къде остава българската столица?

Приличното четвъртото място е отредено за столицата на България - София, петото е за Букурещ, а шестото за Белград. Единственото преимуществото на градове като Скопие, Сараево и Кишинев е очевидното - просто всичко там е по-евтино, в сравнение с в българската, румънската и даже сръбската столица.

Съответно, богатите Копенхаген и Дъблин, които са измежду столиците с най-голям стандарт на живот в Европа, са класирани измежду най-лошите европейски градове за цифровите номади. Основната причина за това са извънредно високите наеми - към пет пъти по-високи от тези на Балканите.

Броят на хората, работещи от разстояние и постоянно в чужбина набъбна доста през последните години, защото след началото на пандемията работата в офиса излезе от мода, Wi-Fi връзките се усъвършенстват и не на последно място, тъй като от ден на ден и повече хора работят онлайн.
 Бали притегля цифрови номади с най-дългата работна виза в света
Този безоблачен остров притегля цифрови номади с най-дългата работна виза в света

Тя ще разреши на чужденците да живеят в страната без да заплащат налози

" Благодарение на пандемията от ден на ден хора избират да възприемат самостоятелен от местоположението, основан на технологии метод на живот, който им разрешава да пътуват и работят от разстояние ", написа американският Forbes през 2022 година. Статията цитира изследване, съгласно което до 2025 година към 22 % от работната мощ в Съединени американски щати ще идва от чиновници, работещи отдалечено. Това са 37,5 милиона души.

Към днешна дата общо 46 страни са се присъединили в издаването на така наречен " цифрова виза за номади ". Казано другояче, това са специфични и бързо издавани работни визи, особено предопределени да притеглят висококвалифицирани чиновници от целия свят.
 Малкото село в сърцето на Сардиния, което кани цифрови номади да живеят там гратис за 3 месеца
Малкото село в сърцето на Сардиния, което кани цифрови номади да живеят там гратис за 3 месеца

Ололай се намира в дивата околност Барбаджия, надалеч от крайбрежията на Сардиния
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР