Столицата на Намибия Виндхук е разположена на 1700 метра в

...
Столицата на Намибия Виндхук е разположена на 1700 метра в
Коментари Харесай

Ела в... Намибия

Столицата на Намибия Виндхук е ситуирана на 1700 метра в суровите планини Хомас-Хохланд в географския център на страната. Първото населено място поражда към воден източник през 1840 година, само че след доста борби и войни е разрушено. Градът е повдигнат за повторно през 1890-та, когато страната е колонизирана от Германия. Със своите 325 000 поданици, през днешния ден той е най-големият град в Намибия. Съвременен, вселенски, чист, безвреден и безценен, градът е цялостен с кафенета, фешън бутици, магазини, заведения за хранене и хотели с нощни клубове.

Името Виндхук произлиза от африканс и значи „ прохладен ъгъл “. Сан (бушмените) към този момент са населявали региона към Виндкук преди хиляди години. Поради горещите извори, които се намират към града през 17/18 век идват холандски заселници. Построява се каменна черква, задоволително огромна, с цел да побере 500 души, която се употребява и като учебно заведение. Скоро се развива град, който обаче е изцяло погубен от войнствените разногласия сред Нама и Хереро, тъй че до 1873 година нищо не е останало от в миналото амбициозния град.

През 1884-та Германска Югозападна Африка е оповестена за немски протекторат. Виндхук е учреден през октомври 1890-та, когато е положен главният камък на крепостта, известна през днешния ден като „ Alte Feste “. По време на Първата международна война немското колониално време завършва във Виндхук през и градът е окупиран от южноафрикански войски, които са под английско командване.

Когато Намибия става самостоятелна от Южна Африка през 1990-та, градът претърпя мощно възкръсване във връзка с политически, културни и туристически аспекти, а броят на жителите се усили бързо. Градът е заобиколен от планински вериги, високи до 2000 метра, които мощно лимитират разширението на града. В наши дни в столицата могат да се намерят голям брой здания от колониалното време. Поразително е какъв брой чиста е столицата!

Влиянието на немските колониални времена може да се види и през днешния ден: немски заведения за хранене, няколко имена на немски улици, немска бира, самун и салами. „ Бирарията на Джо “ е най-популярният ресторант във Виндхук. В него вършат отлична бира и се празнува празник, сходен на Октоберфест. В ресторанта могат да се опитат специалитети с месо от зебра, куду и спрингбок.

 

За останалите забележителности описваме в епизода. Вижте го във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР