Столицата на Франция възкреси 110-годишно състезание за сервитьори. Защо? Защото

...
Столицата на Франция възкреси 110-годишно състезание за сервитьори. Защо? Защото
Коментари Харесай

Париж направи състезание за сервитьори

Столицата на Франция възкреси 110-годишно съревнование за сервитьори.

Защо? Защото без тях къде биха се събирали французите, с цел да бистрят света на по чаша пиво и нещо за боцкане? Къде щяха да се карат и влюбват (и разлюбват)? И къде другаде биха могли просто да седнат и да оставят мислите си да блуждаят?

„ Там се намират хубавите цветя на популацията “, пее поетът и създател на песни Жорж Брасенс, само че също по този начин и „ всички нещастници, които са изпаднали в неволя “.

Така че, апелирам, аплодисменти за Полин Ван Вимерш и Сами Ламур – новите най-бързи сервитьори на Париж и като такива – посланици на една значима френска специалност. И на която й следва огромна работа: приемането на поръчките на милионите гости, които ще се стекат на Олимпийските игри в града през юли тази година.

Възстановяването на конкуренцията след 13-годишно спиране е част от напъните на Париж да се популяризира и да се показа по най-хубавия метод за първите си летни игри от 100 години насам.

Първото съревнование за сервитьори е извършено през 1914 година и в него вземат участие няколкостотин сервитьора в униформите си, най-изисквани даже с папийонки, а в подносите си те имат по правилник сладкиш, дребна (но празна) чаша за кафе и цялостна чаша вода- с които би трябвало да създадат 2 километра обиколка, започваща и завършваща при кметството.

Ван Ваймерш, победителка в категорията на дамите с време 14 минути и 12 секунди, стартира да работи като сервитьорка на 16 години, в този момент е на 34 години и споделя, че не може да си показа различен живот.

„ Обичам специалността толкоз, колкото и я ненавиждам. Тя е в кожата ми. Не мога да я напусна “, споделя дамата. „ Трудна е. Изтощителна е. Взискателна е. Работи се по 12 часа дневно. Няма почивни дни. Няма Коледа. “

Но „ това е част от моето ДНК. Израснала съм по някакъв метод с поднос в ръка “, прибавя тя. „ В живота и в работата ме оформиха шефовете, които ме образоваха, и клиентите, всички хора, които срещнах. “

Ваймерш работи в кафене и ресторант Le Petit Pont с аспект към катедралата Нотр Дам. Ламрус, който печели надпреварата при мъжете с време 13:30 ч., обслужва La Contrescarpe в 5-и регион на Париж. Наградите им бяха медали, по два билета за церемонията по откриването на Олимпийските игри на 26 юли по река Сена и нощувка в парижки хотел.

Въпреки че по този мотив всички бяха усмихнати, състезателите признаха, че това не всеки път е по този начин, когато са забързани в работата си. В други страни клиентът може и да е постоянно прав, само че във Франция последната дума има сервитьорът, което подхранва репутацията му на внезапен, придирчив и даже недодялан на моменти.

„ Гордостта на французите значи, че в дребните специалности като тази те не желаят да бъдат потъпквани “, споделя 60-годишният Тиери Пети, който се пенсионира през април след 40 години работа в сектора.

И прибавя: „ Това е доста френско. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР