“Столипиново е празно. Улиците в иначе доскоро оживения квартал са

...
“Столипиново е празно. Улиците в иначе доскоро оживения квартал са
Коментари Харесай

В Столипиново е необичайно пусто и безлюдно

“Столипиново " е празно. Улиците в другояче до неотдавна оживения квартал са съвсем безлюдни. Тук-там могат да се видят хора по пазара, които си купуват най-необходимото. Полупразни са и учебните заведения в квартала.

“Намаляха децата. Аз пребивавам и работя до учебно заведение “Пенчо Славейков " и виждам, че дворът е запустял, а преди гъмжеше ", изясни 25-годишният Денис Усинов. Казва, че той самият е приключил 5-и клас и в този момент това му създавало проблеми. Не можел да си извади шофьорска брошура. Готов е да учи, само че все не му оставало време. А и се срамувал да седне на чина с доста по-малки от него.

“Много от нашите се изселиха в Германия дружно с децата си ", добавя Усинов. Това е и главната причина учебните заведения в “Столипиново " да са полупразни.

“Между 10 и 30 % по-малко влизат в клас ", изясни пред “ " Стефка Симеонова, основен специалист по образованието в пловдивския регион “Източен ", на чиято територия е етническият квартал.

“Двама мои съседи отидоха в Германия. След като си откриха работа, изтеглиха и децата си. Още едно семейство в нашата махала счита да направи същото ", твърди Усинов. Самият той живял и работил в Англия и Германия.

“Децата на мигрантите се записват незабавно на учебно заведение и родители биват следени, другояче следват наказания ", споделя Денис. Доста стряскаща картина разказа различен гражданин на квартала.

“Не знам какви числа ви дават, само че съгласно мен към 80% от децата в “Столипиново " не вървят постоянно на учебно заведение. Част от тях отпътуваха за чужбина с родителите си. Други обаче са тук, само че не влизат в клас ", разяснява Орхан Шабан, който продава дънки на пазара.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР