Столичното 134-о Средно училище Димчо Дебелянов – ОRT School отдаде

...
Столичното 134-о Средно училище Димчо Дебелянов – ОRT School отдаде
Коментари Харесай

134-о училище отдаде почит към паметта на жертвите на Холокоста

Столичното 134-о Средно учебно заведение " Димчо Дебелянов " – ОRT School отдаде респект към паметта на почтените жертви на Холокоста и означи на 81-ата годишнина от спасяването на българските евреи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Церемонията се състоя пред Стената на българските праведници на света, сложена в учебния двор от Роман Стоянов, потомък на праведник и еврейка.

" В навечерието на 10 март показваме почитта си към паметта на починалите евреи. На тази дата показваме своята респект и към хората, трансформирали се в спасители ", сподели шефът на 134-о СУ " Димчо Дебелянов " Весела Палдъмова-Ковачева и прикани да не бъдем безразлични към злото и страданието, а да бъдем народ с гражданска съвест и морал.

Палдъмова-Ковачева акцентира, че годините от 1941 до 1944 година са свързани с преследването на евреите в България. " Време на позор и без чест, които бележат държанието на пронацистки политици, държавни чиновници и общественици. В тези смутни дни на безизходност се появяват светлите имена на хора, които демонстрират геройство, героизъм и духовна мощ, с което се опълчват на депортацията на българските евреи в лагерите на гибелта ", уточни тя и добави, че това са праведниците на България, праведниците на света.

Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че няма идеология, която може да извини, да изясни или да бъде причина за Холокоста. " Има идеология злокобна, наречена " фашизъм ", и този през днешния ден, който се пробва, без значение дали от страница на вестници, от екрани на малките екрани или уеб сайтове, да изяснява, че няма Холокоста, е днешният нарушител ", безапелационна е тя.

Вицепрезидентът уточни, че това е най-срамното леке в историята на Европа. " Ние ще го носим в себе си, тъй като няма по какъв начин да изтрием от паметта си гибелта на 6 милиона индивида ", добави Йотова.

 Вицепрезидентът Илияна Йотова

Не можем да свикнем с насилието, безапелационна е тя, тъй като насилието ражда още повече принуждение. " Агресията ражда още повече експанзия. Разделението ражда още повече разделяне ", сподели още Йотова и прикани да възпитаваме децата си в никакъв случай да не привикват с насилието.

 Посланик Йоси Леви Сфари

Вицепрезидентът съобщи, че България има потребност от своя музей на спасителите на българките евреи. " Малко знаем за тези хора, за техните семейства, за техните специалности, за това, което ги е водило в техните решения. Имената на тези хора би трябвало да знаем, тъй като в случай че знаем, ще почитаме още повече това, което са създали ", сподели още Йотова.

 Роси МакКий

На събитието участваха доста жители, дипломати, в това число от посолството на Държавата Израел - дипломат Йоси Леви Сфари, представители на общественици и бизнес организации, измежду които и Роси МакКий, създател на Телематик Интерактив България АД - първата обществена компания от игралния бранш в България. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР