Столичният зоопарк официално е под карантина. Мярката е наложена от

...
Столичният зоопарк официално е под карантина. Мярката е наложена от
Коментари Харесай

БАБХ затвори Столичния зоопарк

Столичният зоопарк публично е под карантина. Мярката е наложена от Агенцията по храните два дни, откакто нейни инспектори иззеха и умъртвиха над 100 птици, които бяха настанени там. Проби посочили, че 2 от пернатите имат птичи грип.

Паркът е затворен за гости.

Доброволец от Фондация „ Дивите животни” стигна необезпокоявано до стопанството, където са умъртвени и оставени птиците. „ Не би трябвало заразни, рискови птици и трупове да стоят по този начин и всеки, който желае да мине да си бръкне в чувалите”, уточни Любомила Кривошиева от фондацията.

В късния следобяд Столичният зоопарк, където няколко дни престояха птиците, беше затворен. Според шефа такива животни постоянно се карат при тях, като до момента до затваряне не се е стигало. Тези са били под карантина от самото начало. „ Ние сега без да знаем дали това, което е открито е рисково или не, затваряме цялостен зоопарк в случай, че тези птици не са се разхождали в зоопарка”, акцентира шефът Добри Бориславов.

Птиците са умъртвени преди да е несъмнено, че са рискови. От Агенцията за сигурност на храните коментират, че това се е наложило поради неразбираемия генезис, а не поради болестта.

„ Конфискувани животни без документи за генезис и в тази ситуация епизодичната конюнктура в Европа със болестта инфлуенца по птиците - подобен случай до момента не е имало. Това е надлежният ред на практика”, сподели Александра Митева от дирекция „ Здравеопазване на животните” в БАБХ.

Всички пернати в зоопарка ще бъдат изследвани преди още веднъж той да проработи. Колко ще отнеме това, не е ясно.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР