Столичният завод за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта

...
Столичният завод за третиране на отпадъци (СПТО) не изпълнява целта
Коментари Харесай

След проверка: Столичният завод за третиране на отпадъци създава риск София да преживее криза с боклука

Столичният цех за отнасяне на боклуци (СПТО) не извършва задачата си по предопределение и има  потенциален риск София да преживее рецесия с боклука в идващите 3 години, в случай че не се вземат незабавни ограничения. 

Това откри новия мениджмънт на СПТО по една от течащите инспекциите в завода , оповестиха от Столична община. Основната цел на СПТО е “получаване и култивиране на битови боклуци, които би трябвало да бъдат третирани, така че да се получава минимално количество боклук за неутрализиране посредством депониране ”.

За 2023 г. СПТО е създал два пъти по-малко количества RDF по отношение на потенциала си. По документи, заводът би трябвало да създава 185 000 тона RDF, а действително създадените количества за 2023 година са по-малко от 80 000 тона.

За 2020, 2021 и 2022 година от създадените близо 555 000 тона RDF, е два половината 229 000 тона са предадени за изгаряне. Това значи, че за три години са оползотворени едвам 41% от създаденото количество гориво от модифицирани боклуци, а остатъкът се депонира в депото за необработени боклуци. 

Започнало е запълването на последната клетка за депониране на боклук по-рано от плануваното. По план потенциалът на последната клетка за депозиране на боклуци може да се употребява за 6 години.

Изчисленията обаче демонстрират, че тя е със доста по-малък потенциал и ще се запълни доста по-рано. Изграждането на нови кафези ще отнеме повече време, в сравнение с за запълването на съществуващата. Времето зa отчуждителни процедури, планиране и създаване лишава към 4 години и ще коства окол о 21 млн. лв., каквато е била цената за кафези 3 и 4.

Една от главните аргументи за предварителното запълване на депото е недоброто ръководство на процесите за произвеждане на RDF и като резултат ниското му качество.

Ситуацията се усложнява в допълнение от обстоятелството, че предходното управление на Следствен отдел към окръжна прокуратура е подписало при започване на юни 2023 година, а по-късно прекратило през септември контракти за продажба на RDF.

Причината - неспособност за финансиране . Това оставя СПТО с един единствен контракт по оползотворяване на RDF, като даже и той не може да бъде изпълнен в неговата целокупност, поради неприятното качество на RDF и систематичните проблеми в работата на предприятието.

През декември новото ръководство на завода вкара ограничения, които покачиха с 35% оползотворяването на RDF в съпоставяне с целия ноември. “Въпреки взетите ограничения сме изправени пред неуместната обстановка да би трябвало да понижим производството на RDF, тъй като няма на кого да го предоставяме.

Предвиждаме пускане на нова социална поръчка за RDF и работим интензивно за повишение на неговото качеството. По този метод ще понижим цената и ще реализираме оползотворяване на всички количества, а не единствено 41%, както се е случвало през последните 3 години.

През последните седмици на 2023 година стабилизирахме процесите в производството и стартира въвеждането на ограничения, които доведоха до възстановяване на качеството на RDF горивото ”, сподели Николай Савов, краткотрайно изпълняващият длъжността шеф.

Въпреки месечните отчети алармиращи за голям брой проблеми на системата за ръководство на процеса до предишното управление на Столичната община, не е обърнато внимание с години и не са подхванати мерки за неговото възстановяване.

Това изяснява и неприятното качество на създавания RDF, който оползотворяващите компании отхвърлят да одобряват. Оползотворяването на RDF с ниско качество е доста по-скъпо, тъй като компаниите са принудени да правят наново отнасяне на отпадъка.

Първата инспекция, която кметът на столицата Васил Терзиев след встъпването си в служба, назначи и която докара до промяна на управлението, беше тази на СПТО. Терзиев разпореди и вътрешен одит, който да изследва цялостното положение и ръководство на стратегически значимия за София цех. Одитът ще завърши при започване на януари и изводите в него ще бъдат обществено показани.

RDF e гориво, което се получава от преработката на твърди битови боклуци. Най-честата му приложимост е за зареждане на горивни пещи в циментовите фабрики или за произвеждане на топлинна или електрическа сила.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР