Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на предстоящото си заседание

...
Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на предстоящото си заседание
Коментари Харесай

Столичната община залесява близо 40 декара в район „Искър“

Столичният общински съвет (СОС) ще прегледа на идното си съвещание на 14 септември отчет за залесяване с горско-дървесни типове на повърхност от 20 декара в югоизточната част и повърхност от 19,75 декара в северозападната част на аграрен парцел в околност „ Морулево “, с. Бусманци, регион „ Искър “, оповестиха от пресцентъра на СОС.

В предлагането на зам.-кмета Десислава Билева се споделя, че задачата е възстановяване на качеството на атмосферния въздух, посредством увеличение на зелените площи на територията на общината, в това число чрез основаване на зелени зони и пояси от дървесна растителност в крайградските региони.

С плана се продължава самодейността „ Новата гора на София “ първо в Суходол, по-късно в Негован и в този момент в Бусманци. При нея се прави залесяване с горско-дървесна растителност, взаимно с доброволци, на територията на Столичната община. Засаждането ще се извърши, според два софтуерни проекта – за югоизточния сектор с повърхност от 20,00 декара и за северозападния сектор с повърхност 19,75 декара, направени по контракт подписан сред Общинско дружество " Управление на общински земи и гори "  и „ Едноличен търговец Секвоя – Наско Илиев “.

На база осъществените изследвания на терена по първия проект е планувано залесяване с общо 7140 млади двегодишни фиданки, със семенен генезис, от дървесен тип елементарен явор. При дефицит или зародили усложнения за обезпечаване на фиданки от главния дървесен тип е планувана опция за частична или цялостна подмяна с фиданки от типовете планински явен, сребролистна липа, дребнолистна липа, бяла акация и червен дъб, като е заложено тригодишно следващо развъждане на насажденията. Вторият проект е подобен, като е планувано залесяване с общо 7051 млади двегодишни фиданки и още веднъж е заложено тригодишно следващо развъждане на насажденията. Предложеното залесяване е в осъществяване на екологичните политики на Столичната община и ще докара до възстановяване на ландшафтните и естествените условия в региона, ще сътвори условия за опазване и обогатяване на биоразнообразието и ще способства за възстановяване на качеството на атмосферния въздух.

През пролетната акция по засаждане на дървесна растителност по улици, булеварди, паркове, градини и зелени линии по транспортни трасета на територията на Столична община се предвиждаше да бъдат засадени над 700 броя дървета от типовете липа, дъб, явен и явор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР