Столичният общински съвет (СОС) ще направи пореден опит за избор

...
Столичният общински съвет (СОС) ще направи пореден опит за избор
Коментари Харесай

Ще се отпуши ли СОС от 7-ия опит?

Столичният общински съвет (СОС) ще направи следващ опит за избор на ръководител, през днешния ден, на съвещание от 10:00 часа. Точката е единствена в дневния ред на идното съвещание, обявено на уеб страницата на СОС.
 
Ще се отпуши ли работата на локалния парламент? Според заявките на представители на групите в СОС, това наподобява невероятно. Някои приказват за консенсусна фигура, само че пък държат тя да е излъчена от тяхната група. Други въобще отхвърлят коментар. Предрешен ли е изходът от идното съвещание?

На предходното съвещание на съвета на 11 януари общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, уточни, че са в ход диалози, които дават вяра, че дружно с кмета на София Васил Терзиев може да се откри консенсус за това кой да бъде ръководител на съвета.

По думите на Контрера 25 януари е подобаваща дата, с цел да могат общинските съветници да имат две седмици, в които посредством диалози да намерят консенсус по тематиката. Направеното предложение за анулация на съвещанието беше гласувано с 56 гласа " за " и един - " въздържал се ". 

На 15 януари ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите Иван Таков съобщи, че диалог за ръководител на СОС, без болшинство по политики, е ненужен. Той взе участие в диалози за търсене на решение за превъзмогване на рецесията в СОС. На срещата, на която участваха кметът Васил Терзиев, представители на " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София) (ПП-ДБ-СС), на " Синя София " и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, от групата на " Българска социалистическа партия за България " участваха още заместник-председателите ѝ Ваня Григорова и Диана Тонова, и секретарят Иван Пешев.

На диалозите предлагането за ротационно председателство в СОС бе отхвърлено от множеството политическите сили, сподели общинският консултант от " Синя София " Вили Лилков пред публицисти, след срещата. Нашите оферти, дружно с Карлос Контрера, са за избиране на краткотраен ръководител до приемането на бюджета на столицата, уточни Лилков. 

Напрежението сред политическите сили в СОС се увеличи още повече, откакто през предходната седмица кметът на София Васил Терзиев предложения политическите групи в СОС на разискване на бюджета на Столичната община, препоръчан от неговия екип. Скоро след началото на срещата обаче столичният кмет напусна залата, тъй като от ГЕРБ-СДС не се съобразиха с молбата му да не я излъчват онлайн.

Терзиев заяви, че бюджетът ще бъде показан на общественото разискване. " Ако бягахме от това да споделяме информация, нямаше за първи път да бъдат оповестени всичките прилежащи таблици към бюджета, а освен два хвърчащи листа ", сподели Терзиев, който отхвърли да дава отговор на въпросите на медиите в коридорите на СОС, а единствено направи изказване.

От ГЕРБ-СДС реагираха, като обявиха, че напускането на кмета, инициирал срещата за бюджета, е " безусловно невиждано ". При всичките заявления за гласност и бистрота кметът Терзиев забрани излъчването на разискванията на бюджета, съобщи общинският консултант Георги Георгиев.

Той дефинира като скандално, че бюджетът е показан от Иван Матов, който ще бъде заместник-кмет на София, само че още не е. " Това е фарс, Общината не е частна корпорация, затворена компания, а обществена институция ", сподели Георгиев. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР