Столичният общински съвет (СОС) ще направи пореден опит за избор

...
Столичният общински съвет (СОС) ще направи пореден опит за избор
Коментари Харесай

Седми опит да бъде избран председател на СОС

С толичният общински съвет (СОС) ще направи следващ опит за избор на ръководител , през днешния ден, на съвещание от 10:00 часа. Точката е единствена в дневния ред на идното съвещание, обявено на уеб страницата на СОС.

На предходното съвещание на съвета на 11 януари общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, уточни, че са в ход диалози, които дават вяра, че дружно с кмета на София Васил Терзиев може да се откри консенсус за това кой да бъде ръководител на съвета. По думите на Контрера 25 януари е подобаваща дата, с цел да могат общинските съветници да имат две седмици, в които посредством диалози да намерят консенсус по тематиката. Направеното предложение за анулация на съвещанието беше гласувано с 56 гласа " за " и един - " въздържал се ". 

На 15 януари ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите Иван Таков съобщи, че диалог за ръководител на СОС без болшинство по политики е ненужен. Той взе участие в диалози за търсене на решение за превъзмогване на рецесията в СОС. На срещата, на която участваха кметът Васил Терзиев, представители на ПП-ДБ-СС, на " Синя София " и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, от групата на " Българска социалистическа партия за България " участваха още заместник-председателите ѝ Ваня Григорова и Диана Тонова, и секретарят Иван Пешев.

На диалозите предлагането за ротационно председателство в СОС бе отхвърлено от множеството политическите сили, сподели общинският консултант от " Синя София " Вили Лилков пред журналисти след срещата. Нашите оферти, дружно с Карлос Контрера, са за избиране на краткотраен ръководител до приемането на бюджета на столицата, уточни Лилков. 

Напрежението сред политическите сили в СОС се увеличи още повече, откакто през предходната седмица кметът на София Васил Терзиев предложения политическите групи в СОС на разискване на бюджета на Столичната община, препоръчан от неговия екип. Скоро след началото на срещата обаче столичният кмет напусна залата, тъй като от ГЕРБ-СДС не се съобразиха с молбата му да не я излъчват онлайн. Терзиев заяви, че бюджетът ще бъде показан на общественото разискване.

" Ако бягахме от това да споделяме информация, нямаше за първи път да бъдат оповестени всичките прилежащи таблици към бюджета, а освен два хвърчащи листа ", сподели Терзиев, който отхвърли да дава отговор на въпросите на медиите в коридорите на СОС, а единствено направи изказване.

От ГЕРБ-СДС реагираха, като обявиха, че напускането на кмета, инициирал срещата за бюджета, е " безусловно невиждано ". При всичките заявления за гласност и бистрота кметът Терзиев забрани излъчването на разискванията на бюджета, съобщи общинският консултант Георги Георгиев. Той дефинира като скандално, че бюджетът е показан от Иван Матов, който ще бъде заместник-кмет на София, само че още не е.

" Това е фарс, Общината не е частна корпорация, затворена компания, а обществена институция ", сподели Георгиев. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР