Столичният общински съвет (СОС) реши водачите на индивидуално електрическо превозно

...
Столичният общински съвет (СОС) реши водачите на индивидуално електрическо превозно
Коментари Харесай

СОС: До 25 км/ч се ограничава скоростта за електрическите тротинетки в София

Столичният общински съвет (СОС) реши водачите на самостоятелно електрическо транспортно средство (електрическа тротинетка) да нямат право да развиват повече от 25 км/ч. в София. Това стана след гласоподаване на промени в Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община, съобщи Българска телеграфна агенция. 

 

Движението с електрическа тротинетка би трябвало да става по построената велосипедна инфраструктура, а при неналичието на такава - допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване. Минималната възраст за лидера на електрическа тротинетка е 16 години - по велосипедни инфраструктури и пътища, по които позволената скорост е до 50 км/ч., и 14 години - единствено по велосипедни алеи. Водачите на този тип транспортни средства под 18 години наложително ще би трябвало да носят каска.

 

Забранява се превозването на други лица, както и придвижването по тротоари и други места за пешеходци. Не се позволява и използването на мобилен телефон по време на ръководството на тротинетките. За нарушителите са планувани санкции. В тъмните часове на денонощието и при понижена видимост лидерът би трябвало да е с включени светлини и да има светлоотразителни детайли върху забележимата част от облеклото си.  

 

Пътната сигурност е главната цел на измененията, сподели ръководителят на СОС Георги Георгиев, който е и един от вносителите на отчета.

 

Регулираме притежателите на тротинетките чартърен да вкарат ограничавания, каквито има в други европейски страни, изясни той. 

 

Безразборното паркиране би трябвало да се ограничи, по тази причина придвижването в парковете ще е в " алена зона ", като това ще бъде обозначено на GPS системата на приложенията за тротинетки, изясни Георгиев. Промяна има и в частта за подаване на сигнали за нарушавания, уточни той и добави, че това не е гражданска война, само че с тези дейности ще се почисти и подреди градът. В самите приложения ще има секция за подаване на сигнали със фотоси, с цел да може да улесним регулиращите органи за контрола, изясни Георгиев и добави, че за придвижването по пътищата контролът ще се реализира от полицията. 

 

Предвидили сме санкции за компаниите, които отдават тротинетки чартърен, изясни Георгиев. Компаниите софтуерно ще би трябвало да вкарат рестриктивните мерки, които общинският съвет одобри, тъй че отсега нататък автоматизирано да се лимитира скоростта с помощта на геолокацията на тротинетката, изясни той. По думите му, при влизане в парк оптималната скорост би трябвало да бъде 5 км/ч., тъй че да не може да се кара, а да се бута тротинетката. Това е и най-важната смяна, тъй като със софтуерното ограничаване, каквото тези компании ползват и в други места в Европа, ние ще успеем дейно да използван разпоредбите, а при нарушавания от фирмите, те ще бъдат глобени. За фирмите, които не са лимитирали софтуерно системи си, санкцията ще бъде от 500 до 1000 лева Компаниите ще имат задължението по-бързо да съберат безпризорно разхвърляните тротинетки, уточни Георгиев. 

 

В паркове, градини и пешеходни площади ще бъдат обособени от общината в едномесечен период места, на които да бъдат паркирани тротинетките, сподели Георгиев. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР