Столичният общински съвет (СОС) реши чрез тайно гласуване Георги Господинов

...
Столичният общински съвет (СОС) реши чрез тайно гласуване Георги Господинов
Коментари Харесай

Столичният общински съвет реши Георги Господинов да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на София"

Столичният общински съвет (СОС) реши посредством скрито гласоподаване Георги Господинов да бъде почетен със званието " Почетен жител на София ". СОС одобри и присъждането на оценката " Почетен знак " на Столична община на Анджела Родел - преводач, учител, музикант и етномузиколог.

Георги Господинов и Анджела Родел получиха най-високото отличие в литературната сфера -.

Георги Господинов е български стихотворец, публицист, драматург и литературовед, и първият българин. Романът " Времеубежище " е оповестен на 23 езика.

Анджела Родел е преводач на модерна българска литература, академични учител, музикант и етномузиколог. Преводите й на британски на модерни български създатели са удостоени с редица влиятелни интернационалните награди.

 Анджела Родел и Георги Господинов завоюваха литературната премия
© Facebook/The Booker Prizes

Анджела Родел и Георги Господинов завоюваха литературната премия " Международен Букър "

" Романът " Времеубежище " на Георги Господинов пожъна невиждан триумф в най-новата ни българската литература. Вземаме това решение с признателност за мотивите за горделивост на цялата страна. Такъв огромен народен триумф в последните години не сме имали ", сподели ръководителят на СОС Георги Георгиев.

" Решението ни и за Георги Господинова, и за Анджела Родел, е оценка за труда на хората на духа, които основават актуалната българска просвета и получават своето самопризнание в целия свят. Много е хубаво, че четящият човек през днешния ден има опция да се допира до живи класици на българската литература ", съобщи Георги Георгиев. " Решението на СОС е съответна оценка за техния труд, за мотивите на горделивост и по тази причина, че с изключение на " Времеубежище " са ни създавали леговище в сложни мигове ".

На днешното съвещание Столичният общински съвет уважи с - притежател на Голямата премия на София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР