Столичният общински съвет ще разгледа на заседанието си утре предложение

...
Столичният общински съвет ще разгледа на заседанието си утре предложение
Коментари Харесай

СОС гласува програма, за да спре изоставянето на деца - Общество

Столичният общински съвет ще прегледа на съвещанието си на следващия ден предложение за кандидатстване с план „ Бъдеще за децата – София “ по стратегия Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027. 

Целта е даването на обществени и интегрирани здравно-социални услуги и консултативна поддръжка с оглед предварителна защита на рисковете от занемаряване на детето и понижаване на отрицателните трендове, свързани с детската беднотия.

В отчета на зам.-кмета Албена Атанасова е посочено, че даването на услугите по планово предложение „ Бъдеще за децата - София “ ще се реализира в Комплексите за интегрирани обществени услуги за деца и фамилии. Услугите включват ранна намеса на уврежданията при децата за попречване изоставянето на деца с увреждания и създаване на специфични умения у родителите за тяхното развъждане.

Предвижда се мобилни екипи от разнообразни експерти, съгласно спецификата на съответното увреждане, да прави визити в родилните отделения и в домашна среда, за възстановяване уменията на родителите и тяхната осведоменост по отношение на мрежата от услуги и достъпа до тях. Предвиждат се постоянни визити от експерти за наблюдаване на развиването на деца от 0 до 3 година, по отношение на тяхното здравно, физическо и психомоторно положение, както и следене на детската заболеваемост, детската смъртност и други опасности в ранна детска възраст. Ще се прави и консултиране и поддръжка на деца и младежи, за разширение на опциите за обществено вграждане на рисковите групи, посредством насърчаване на обществени умения – другарство, бюджетиране, търсене на работа и наставнически умения, улеснение на достъпа на уязвими групи хора до разнообразни услуги и институции.

Ще се реализира фамилно консултиране, за повишение на мотивацията измежду високо рискови общности по отношение на фамилно обмисляне, посредством даване на информация за репродуктивно здраве, контрацептивни способи, полово-предавани заболявания, превъзмогване на неглижирането и насилието над деца. Предвижда се предварителна защита и профилактика на здравето и обществено значими болести, информиране за водещите здравни цели на профилактичната и превантивна действия за отбягване на нездравословни привички.

Продължителността на плановото предложение е 8 месеца, а бюджетът е в границите на оптималния размер на безвъзмездната финансова помощ - 391 166,00 лева

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР