Столичният общински съвет ще разгледа две предложения на зам.-кмета по

...
Столичният общински съвет ще разгледа две предложения на зам.-кмета по
Коментари Харесай

СОС ще гласува социални услуги в помощ на деца и хора с увреждания

Столичният общински съвет ще прегледа две оферти на зам.-кмета по обществени действия Албена Атанасова в поддръжка на деца и хора с увреждания и интелектуални усложнения.

Първият отчет е за увеличение на потенциала на обществената услуга Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и интелектуални усложнения. Социалната услуга действа, като държавно делегирана активност на територията на Столицата от 2015г., предоставена от Столична община, след извършен конкурс за ръководство на фондация " Светът на Мария ".

Услугата продължава да дава обществена поддръжка за 30 младежи с интелектуални усложнения. Тя се разпознава като значима и от нея се възползват доста хора, с които работят квалифицирани експерти. Същевременно с това се развиват трудовите им умения и привички. С Решение на СОС през 2019 година на Фондация " Светът на Мария " се даде за безплатно за прилагане помещение, в което организацията разкри Трудов център с оборудвана и сертифицирана кухня. Сега се усилва потенциала на съществуващия Дневния център за пълнолетни лица с увреждания от 30 на 60 места, за даване на опция за реализация на по-голям брой младежи, употребявайки материалната база на Трудовия център.

Другата обществена услуга, която ще бъде разкрита след утвърждение от градския парламент е „ Дневен център за пълнолетни лица с увреждания “ с приоритет психологични разстройства.

Целта е възстановяване качеството на живот на лицата с психологични премеждия и техните фамилии, посредством предложение на професионална поддръжка и грижа. Агенцията за обществена подкрепяне е издала авансово утвърждение за основаването на обществената услуга, считано от 01.08.2022г. с потенциал 30 места. След утвърждение и от градския парламент ще бъде разгласен конкурс за даването на обществената услуга на частен снабдител, отговарящ на условията на нормативната уредба за даване на качествени обществени услуги. С откриване на обществената услуга, като държавно делегирана активност ще се сътвори сложна грижа за пълнолетни лица с увреждания /с приоритет психологични разстройства/ и ще се обезпечи предпазена среда за тази целева група, за превъзмогване на общественото им изключване посредством реализиране на разнообразни действия и подкрепяне на личностното им израстване. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР