Столичният общински съвет присъди званието Почетен гражданин на София на

...
Столичният общински съвет присъди званието Почетен гражданин на София на
Коментари Харесай

Здравка Йорданова и Дойчин Боянов отличени със званието Почетен гражданин на София

Столичният общински съвет присъди званието Почетен жител на София на олимпийската шампионка по гребане от Монреал 1976 година Здравка Йорданова. Заедно с Йорданова почетни жители на столицата станаха известният планинар Дойчин Василев и музикантът Васил Георгиев - Васко Кръпката.

В историята на българският спорт името на Здравка Йорданова е записано със златни букви. На Игрите в Монреал 1976, тя става една от първите българки, спечелили олимпийска купа. В кариерата си има десетки оценки от международни и европейски шампионати плюс призови места от други влиятелни регати.

След довеждане докрай на спортната си кариера, Здравка Йорданова продължава да бъде с доста дейна обществена позиция. Тя е измежду одобрените към този момент спортни публицисти, член на Изпълкома на Българския олимпийски комитет, член на управата на Фондация " Български спорт " и ръководител на Българската федерация на спортистите-ветерани. Тя е една от плеядата спортни звезди на България, които поддържаха кандидатурата и работата на фондация " София-Европейска столица на спорта ".

Изтъкнатия планинар Дойчин Боянов е мощно обществено ангажирана персона. Той е един от дребното българи изкачили най-високия връх на планетата - Еверест, одобрен учител в Национална спортна академия. Дойчин безспирно инициира и развива нови положителни провокации и потребни планове, със своите възторг, упоритост и нововъведение той е доста мощен образец за младите българи и за бъдещите генерации.

През последните години Дойчин Боянов извърши апостолска работа по одобряването и промотирането на Витоша и на София като благосъстояние и многообразие от благоприятни условия за спорт, отдих, туризъм и деен метод на живот. Наред с това, той бе в основата на плана с благотворителна цел " Витоша - налична за всички ". Съвместно с самодейността " София - европейска столица на спорта ", акцията подкрепя Природен парк " Витоша " в набирането на средства за създаване на алея и спортна площадка в местността " Игликина поляна " за хора с физически увреждания.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР