Столичният общински съвет прие съдържателния обхват, сроковете на сесиите, параметрите

...
Столичният общински съвет прие съдържателния обхват, сроковете на сесиите, параметрите
Коментари Харесай

Столична програма „Култура“ ще финансира през 2023 г. проекти, утвърждаващи свободата на словото, гражданското участие, културното многообразие и с отношение към екологичната устойчивост

Столичният общински съвет одобри съдържателния обсег, периодите на сесиите, параметрите за кандидатстване, осъществяване и отчитане на планове по Столична стратегия „Култура“ за 2023 година

Сесията за кандидатстване ще бъде отворена от 3 октомври до 11 ноември 2022 година, а плановете би трябвало да се осъществят от 15 февруари до 15 декември 2023 година.

Само по Направление „ Мобилност “ ще бъдат осъществени още две сесии: от 27 март до 27 април 2023 година (за събития, които ще се осъществят от 1 май до 15 септември 2023 г.) и от 15 юли до 15 август 2023 година (за събития, които ще се осъществят от 15 септември до 15 декември 2023 г.).

Специален приоритет за идната година, на който би трябвало да дават отговор кандидатстващите културни планове, е интензивно одобряване на европейската принадлежност на България и полезностите на демокрацията – свободата на словото, гражданското присъединяване, културната изява и културното разнообразие. Те би трябвало да показват и отношение към екологичната резистентност. Проектите би трябвало да плануват обосновани и ефикасни действия за реализация на специфичния приоритет и/ или на най-малко един от спомагателните годишни акценти:

– развиване на млади създатели, на експерти и мениджъри в областта на културата;

– ангажиране на юношеска и младежка публики;

– разширение на публиката;

– секторни и междусекторни партньорства;

– поддръжка на дебютни изяви.

За първи път през 2023 година в направление „ Музика “ ще бъдат подкрепяни планове за клубни изяви на младежката музикална сцена – музикален ъндърграунд, дебюти, субкултурни и попкултурни музикални планове.

Направление „ Културно завещание и социализация “ ще изисква от кандидатстващите да плануват действия за показване и разпространение на археологическите обекти, находки и археологическата активност пред възпитаници, както и да възнамеряват действия, провокиращи интерес към археологическото и историческо завещание, да плануват връзка с живите изкуства.

Направление 9 на Столична стратегия „ Култура “ ще има ново име – „ Културно-образователни планове, дейни публики “. То заменя досегашното – „ Активни публики “ – с цел да се сложи акцент върху културно-образователни и обществено ориентирани планове, които подтикват присъединяване в креативен начинания, съпричастни към културния живот на града, насочени към основаване на дейна аудитория, подсилване и повишение на културните пълномощия, познания, персонални умения и мотивация за присъединяване в културния живот на основателите на просвета и на актуалните и бъдещите аудитории.

Направление 10 „ Кино “ ще финансира режисьорски дебюти с късометражни филми (игрални, анимационни, документални) с времетраене до 27 минути, както и документални планове (до 60 мин.) на одобрени режисьори.

И през идната година са планувани ограничения в поддръжка на артистите и уредниците на събития, които да разрешат сполучливото осъществяване на плановете при зародили непредвидени обстановки. При справедливи усложнения и условия бенефициентите на програмата ще могат да изискат удължение на периода на контракта и неговото продължение през 2024 година. Увеличен е размерът на минималното финансиране за план във всички посоки.

Дирекция „Култура“ ще провежда целеви образования за кандидатстващите, които ще бъдат допълнение на обичайните осведомителните дни. Фокусът им ще бъде върху подготовка на планове и развиването на планова концепция за начинаещи. Актуалната информация ще бъде оповестена на:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР