Столичният общински съвет прие план-сметката на Столична община за дейностите

...
Столичният общински съвет прие план-сметката на Столична община за дейностите
Коментари Харесай

План-сметката на София: Такса смет няма да поскъпва през 2022 г.

Столичният общински съвет одобри план-сметката на Столична община за дейностите по събиране, транспортиране и неутрализиране в депа или други уреди на битовите боклуци и за поддържане чистотата на териториите за публично прилагане за 2022.

Въпреки нарастването в разноските по план-сметката, не се планува увеличение на размера на таксата за битови боклуци, която се събира от столичани . Таксата остава в размер на 1,6 ‰ за жилищните парцели.

" В актуалната сложна икономическа конюнктура, това е извънредно значимо и фактически обществено допустимия размер на таксата ще разреши и по-добрата събираемост на приходите от нея. Очакваните доходи от Твърди битови отпадъци за 2022 възлизат на 237 млн. лева, което е с близо 9 млн. лева повече по отношение на плануваните за настоящата година, които ще дойдат от възстановяване на събираемостта на приходите от Твърди битови отпадъци и включването на нови парцели към сметосъбиращата система ", разяснява ръководителят на комисията по финанси Стефан Марков.

Какво е новото за 2022:

Разходите по план-сметката за 2022г. са в размер на 237 693 202 лева ., което е нарастване със 7,8% (17,3 млн. лева.) по отношение на актуалната план-сметка. Повишаването на разноските е обвързвано с повишение на качеството на услугите и дейностите, които се дават. Предвижда разширение и възстановяване на дейностите, за които се събира такса битови боклуци от жителите и компаниите. Същевременно са налице и някои справедливи аргументи за увеличение на разноските, с които имам вяра, че всички сте съгласни.

Половината от спомагателните средства, а точно 8 100 000 лева са планувани за повишение на чистотата на териториите за публично прилагане . С 38% се възнамерява увеличение на площите за миене с автоцистерна с маркуч до 132 194 дка. Увеличават се с 4% и площите, които ще бъдат измити с автоцистерна с дюзи. Част от увеличените средства са за зимно поддържане и лятно разчистване на Южната дъга на Софийски околовръстен път , чийто габарит е повишен по отношение на предходната година.

С над 8 млн. лева се усилват разноските, свързани с инсталациите за отнасяне и неутрализиране на отпадъците . В завода се възнамерява да бъдат третирани 410 000 т. смесени битови боклуци.

Минимално е нарастването на средствата за събиране и превозване на отпадъците – от 65 на 66,2 млн. лева, в случай, че се включват и спомагателни нови парцели, влезнали в екплоатация през последната година към системата на сметосъбирането.

Друга справедлива причина за по-високи разноски са и по-високите отчисления по член 64 от ЗУО, които към този момент са 95 лева за всеки депониран звук боклук. Други капиталови оферти касаят създаване на площадки за строителни и за едрогабаритни боклуци - общо 600 хил.лв.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР