Столичният общински съвет прие да се помогне на Перник заради

...
Столичният общински съвет прие да се помогне на Перник заради
Коментари Харесай

София ще даде вода на Перник, решиха от СОС

Столичният общински съвет одобри да се помогне на Перник поради водната рецесия. Предложението бе утвърдено с 56 гласа " за " и един „ въздържал се “. Дебатите за това дали да се разреши от водопреносната мрежа на София да бъде употребена за транспорт на вода от язовир " Белмекен " / " Бели Искър " към Перник, продължиха близо 3 часа, а съвещанието бе изключително. На него участва и кметът на Перник, оповестява Novini.bg.

„ Основното, което се опитваме да решим през днешния ден е дали бихме желали да отпуснем вода за потребностите на Перник, тъй че да могат да запазят режима, който е въведен сега. Не мога да схвана офанзивите към единственото политическо лице, което взема решение рецесията - Йорданка Фандъкова. Политическата роля на кмета на София е да реши рецесията. Можем да изпитваме горделивост от ръководството, което ни подсигурява спокойствието “. Това съобщи Прошко Прошков от СОС.

„ Контролът ще се прави посредством концесионерът Софийска вода. Във всеки един миг, в който има и минимален риск за водоподаването на Столична община, водата към Перник, ще се стопира “, акцентира другият съвносител на предлагането.

Волен Сидеров прикани на съвещанието би трябвало да участват министрите на екологията и околната среда.

„ Това не е водна, а политическа рецесия, която ще ни коства към 30 млн. лв.. Предлагам ГЕРБ от партийната дотация да ги заплати. Ние не носим отговорност към безотговорното ръководство на водните запаси “, разяснява самостоятелният общински консултант Борис Бонев.

Той добави, че задачата на общинарите е да усъвършенства живота на хората, а не да вземат решение рецесии. И акцентира, че при тежка рецесия единствено оставки няма да са задоволителни.

Малина Едрева се обърна към Бонев и го упрекна, че изявлението му е ориентирано не към София, а касае цялата страна. Тя го попита какъв брой хора стоят зад него.

Изказването му бе несъмнено като популистко от ръководителят Елен Герджиков.

Бе изказано мнение, че е време да спрем да управляваме рецесии, а да се стартират ограничения, с цел да не се стига до тях.

Карлос Контрера съобщи, че опасенията за риск пред София са пресилени в този случай. " Категорично правя възражение против практиката настоящия проблем да се истеризира до равнища, в които да се приказва, че цената на водата в София ще се увеличи поради Перник ".

На съвещанието стана ясно, че решението няма да наложи смяна в концесионния контракт със Столична община. " Софийска вода " няма да покачва цената на водата на столичани поради пренасочването на вода към Перник, безапелационни са вносителите на предлагането. От сдружението допълниха, че ще имат нараснали разноски, и се надяват КЕВР да го има впредвид.

Методи Лалов разяснява казуса, че нито страната, нито общината вършат нещата, както би трябвало. Когато има рецесия, виновните лица за рецесията в Перник, трябваше да седят през днешния ден в тази зала.

Прошков сподели, че казаното до тук е неефикасно за жителите на София. Той прикани да се спре този порив, с цел да може да се вземат решение съответните оферти. Единствената записка всъщност е касаела неналичието на данни, само че това не е по този начин. Подробни разбори са били показани ".

Припомняме, че кабинетът предложи построяването на тръбопровод сред столицата и миньорския град през Мало Бучино като антикризисна мярка. Проектът е на стойност 25 милиона лв.. Освен тях страната ще би трябвало да заплати и дължимите такси за транспорт на водата по софийската инфраструктура.

Кметът Йорданка Фандъкова успокои столичани, че помощта за Перник няма да ги ощети. Тя настоя водоснабдяването на София да бъде подсигурено посредством монтиране на спирателен механизъм по новия тръбопровод и посредством разпределяне на средства за ремонт на стената на язовир " Бели Искър ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, трябв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР