Столичният общински съвет не успя да приеме Наредбата за въвеждането

...
Столичният общински съвет не успя да приеме Наредбата за въвеждането
Коментари Харесай

Председателят на СОС: Общинските съветници не подкрепиха чистотата на въздуха

Столичният общински съвет не съумя да одобри Наредбата за въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София, с които трябваше да се вкарат ограничавания за влизане в центъра на остарели коли или коли с невисок екологичен стандарт. Предложението на ГЕРБ-БСП е отхвърлено от съветниците от Демократична България, Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация и самостоятелните съветници.

Това излиза наяве от позиция на ръководителя на съвета Георги Георгиев. В нея той декларира, че е извънредно "огорчен и отчаян от държанието на всички политически групи в общинския съвет, с изключение на ГЕРБ-СДС, по време на днешното съвещание ".

Предложението предвиждаше ограничение на придвижването на избрана екологична група транспортни средства в зони от централната градска част:
Зона „ Малък кръг “ – сред булевардите " „ Васил Левски “, „ Патриарх Евтимий “, „ Ген. Скобелев “, „ Сливница “ и улица „ Опълченска “. Зона „ Голям кръг “ – оградена от булевардите „ Сливница “, „ Данаил Николаев “, „ Ситняково “, „ П.Яворов “, ул. „ Атанас Дуков “, бул. „ Х.Ибсен “, бул. „ П. Ю. Тодоров “, бул. „ И.Е. Гешов “ и бул. „ Константин Величков “.
Идеята бе първото ограничаване да обхване единствено дребния кръг на градския център, като влезе в действие от 1 декември тази година и да важи за най-замърсяващите коли от първа екологична група. Това са колите, които нямат екологичен стандарт.

Ограниченията за влизане в огромния градски кръг се предвиждаше да стартират да важат от края на 2025-а година.

"Представителите на Демократична България, Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация и самостоятелните съветници демонстративно неодобряваха приемането на Наредбата за въвеждане на нискоемисионни зони в София. С приемането, на която щяхме да понижим от 4 до 6 пъти главните замърсители на въздуха в София – азотни оксиди и фини прахови частици ", се споделя още в позицията на Георги Георгиев.

И добавя: "Липсата на поддръжка за ограничение на най-замърсяващите коли в центъра е сериозен проблем за екологията на столицата. Явно идните парламентарни избори карат сътрудниците от останалите групи в съвета да мислят единствено и само популистки, а не за чистотата на въздуха в града ни ".

Георгиев е безапелационен: "Изборите идват и отминават, правото на жителите да дишат чист въздух не може да бъде пленник на политически сметки ".

Той твърди, че е направено всичко допустимо в границите на правилника за работа на градския парламент да бъдат уверени останалите съветници да поддържат отчета, "но за жалост не се откриха 4 съветници с чиста съвест да поддържат чистотата на атмосферния въздух ", декларира още Георгиев.

Независимият общински консултант от "Спаси София " Борис Бонев се разгласи против въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София още от декември тази година в този им тип, като разкритикува отчета за въвеждането им .

Бонев даде брифинг пред публицисти преди постоянното съвещание на Столичния общински съвет (СОС) през днешния ден.

"Има потребност от нискоемисионни зони в София, както във връзка с замърсяващите коли, по този начин и на битовото отопление ", съобщи Бонев. По думите му в оферти отчет обаче не са обхванати точките, които най-вече замърсяват – да вземем за пример „ Орлов мост “ .

"Тези зони, в този им вид, няма да доведат до смяна на качеството на въздуха, те са планувани да работят единствено три месеца в годината, а замърсяването е целогодишно ", посочи Бонев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР