Столичният общински съвет е решил да размени общински имот в

...
Столичният общински съвет е решил да размени общински имот в
Коментари Харесай

София и Петьо Блъсков си даряват имоти за милиони

Столичният общински съвет е решил да замени общински парцел в кв. " Дианабад " за частен имот в кв. " Изток ", притежаван от Петьо Петьов Блъсков – наследник на основния редактор на в. " Труд " Петьо Блъсков. Сделката става под формата на две насрещни дарения, защото замяната на общински и държавни парцели е неразрешена от години.

Решението е взето на съвещание на съвета на 12 октомври, като съгласно обява в " Дневник " това е станало след незабавно събиране на бюджетната комисия към общинския съвет минути преди този момент. На изключителното събиране на комисията е избрана оценката на общинския парцел.

В резултат на договорката общината ще получи терен от 993 кв. м близо в кв. " Изток ". Имотът е до Борисовата градина и до скоро е бил благосъстоятелност на Блъсков-старши, който пък го получил от майка си. В сегашния общ организационен проект парцелът е избран за озеленяване. След поредност от правосъдни каузи обаче се взема решение че за него би трябвало да се направи обстоен организационен проект, който да позволява строителство. През 2014 година това провокира недоволството на живеещите в региона, които бяха против проектите на притежателя да направи детска градина и под земята паркинг в парцела си.

За да реши проблема, общината е решила да получи като подаяние парцелът на Блъсков-младши. Според " Дневник " частният терен е оценен на 638 евро на кв. метър или 1.1 млн. лв.. Оценката не е част от формалното решение на общинския съвет.

Първоначалната оценка на общинския терен в кв. " Дианабад " е 1.8 млн. лв.. Общинският парцел обаче е с двойно по-голяма повърхност от частния - 2049 кв. На изключителното съвещание на бюджетната комисия е решено цената на терена да се увеличи със 100 евро на квадрат. Общинските съветници в тази комисия постоянно преценят по свое убеждение адекватността на самостоятелните оценки на парцелите, за които се оферират разпоредителни покупко-продажби. Това постоянно води до каузи от страна на засегнатите частни частни лица и компании.

Заради разликата в цените на двата терена, Петьо Блъсков-младши ще би трябвало да доплати на общината под формата на подаяние 1.137 млн. лв. без Данък добавена стойност. Имотът в „ Изток “ ще остане за озеленяване, а този в " Дианабад ", който сега е зелена повърхност, е предназначен за жилищно строителство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР