Столичният кмет Васил Терзиев назначи Никола Лютов за зам.-кмет по

...
Столичният кмет Васил Терзиев назначи Никола Лютов за зам.-кмет по
Коментари Харесай

Васил Терзиев назначи за зам.-кмет внука на главния прокурор от Възродителния процес

Столичният кмет Васил Терзиев назначи Никола Лютов за зам.-кмет по правни и административни въпроси. Той ще дава отговор за ръководството и структурирането на правните и административните процеси, осведоми " Гласове ".

Никола Лютов се дипломира като бакалавър по право в Лондон, специализира интернационално бизнес право в Атина и приключва магистратура по финансово право в Чикаго с фокус върху корпоративна и банкова неплатежоспособност и преструктуриране.



Никола Лютов

Придобива юридически опит в международни водачи в промишлеността като KPMG, Deloitte и CMS Cameron McKenna. Работи като съветник на частна процедура в областта на финансовото право, несъстоятелността, преструктуриранията и ръководството на капиталови активи.

Никола Лютов е внук на основния прокурор на България по време на Възродителния развой Костадин Николов Лютов (1981-1986).

Сайтът написа за Костадин Лютов, че е виновен за насилственото уединяване на над 500 мъже от турското малцинство, най-активни съперници на насилствената промяна на имената им през 1985 година Това е станало със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов, утвърдена от основния прокурор по това време Костадин Лютов.



Костадин Лютов

Тя съставлява строго секретна заповед от 9 април 1985 година и се отнася за изменение на предишни заповеди на министъра по отношение на използването на превантивната административна мярка „ наложително определяне на друго обитаемо място ”.

С документа се разпорежда работата, наблюдението и контрола на наложително изолираните в концлагера „ Белене ” лица да се прави от отдел „ Затвори ” на МВР-ДС.

От заповедта излиза наяве, че въпросните лица са изолирани на „ строго охраняваната територия на остров Белене ”.

В интервала 1985-1987 година в концлагера „ Белене ” по въпросната заповед са наложително изолирани без съд и присъда общо 517 турци.

Проф. Велко Вълканов написа за него „ Лютов участвува и в заговора против Я. Янков. Като основен прокурор той прояви грубост, която излизаше отвън мярката на справедливостта. Неприятно ми е да го кажа, само че истината въпреки всичко е такава: когато Лютов умря, доста от юристите не прикриваха насладата си. За да изразят отношението си към него, използваха думи, които не бих желал да пресъздавам. “



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР